У Польщі розслідують можливе розкриття секретної інформації ексміністром оборони
У Польщі розслідують можливе розкриття секретної інформації ексміністром оборони

У Польщі розслідують можливе розкриття секретної інформації ексміністром оборони

Польська прокуратура розслідує можливе розкриття секретної інформації ексміністром оборони Маріушем Блащаком після отримання повідомлення про підозру у вчиненні злочину від Служби військової контррозвідки Польщі (SKW).

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє RMF24.

Йдеться про розсекречення частини документа плану застосування Збройних сил Республіки Польща "Варта".

У документі детально описано, як військові мали захищати Польщу від можливого російського нападу.

Служба військової контррозвідки заявила, що після оприлюднення 17 вересня 2023 року тодішнім міністром національної оборони Маріушем Блащаком інформації з документа про оперативні плани Збройних сил Польщі, у 2024 році вона провела перевірку стану захисту секретної інформації у відомстві.

Як зазначає SKW, вона встановила порушення в частині неналежного поводження з секретною інформацією, що діяли на шкоду інтересам захисту секретної інформації та відповідали ознакам злочинів.

"Виконуючи обов'язок,.

керівник Служби військової контррозвідки 17 липня 2024 року подав до прокуратури повідомлення про підозру у вчиненні злочину колишнім міністром національної оборони Маріушем Блащаком" – йдеться у повідомленні.

Восени 2023 року під час парламентської виборчої кампанії, частина плану була розсекречена і використана для формулювання звинувачень на адресу тодішньої опозиції в тому, що вона хоче передати частину Польщі на схід від Вісли агресору.

Минулого тижня Сейм Польщі підтримав зняття імунітету з депутата від "Права і справедливості", колишнього міністра оборони Маріуша Блащака, який фігурує у справі про "публічну образу" через незбиту ракету біля міста Бидгощ.

Пізніше заявили, що йдеться про російську ракету, яка залетіла в повітряний простір у грудні 2022-го.

Тодішній міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що йому не доповіли про перетин ракетою повітряного простору, і звинуватив у цьому Пйотровського.

Генерал подав у відставку у жовтні 2023 року, незадовго до парламентських виборів.

Детальніше про цей інцидент читайте у статті Польща пропустила ракетний удар: як російська Х-55 біля "столиці НАТО" підірвала політику країни.

Джерело матеріала
loader
loader