Британія та ЄС проведуть саміт для покращення відносин після Brexit
Британія та ЄС проведуть саміт для покращення відносин після Brexit

Британія та ЄС проведуть саміт для покращення відносин після Brexit

Лондон та ЄС планують провести свій перший двосторонній саміт найближчими місяцями в межах спроби нового прем'єр-міністра Британії Кіра Стармера перезавантажити відносини з Брюсселем після Brexit, повідомляє FT.

Офіційні особи ЄС та Великої Британії підтвердили, що саміт, подібний до тих, які Союз регулярно проводить з третіми країнами, такими як Індія та Китай, розглядається як частина зусиль з перезавантаження двосторонніх відносин.

Стармер продовжить свої зусилля з "відновлення позицій Британії на світовій арені" в четвер,18 липня, коли прийматиме саміт Європейської політичної спільноти (ЄПС), на який запрошені майже 50 європейських лідерів.

Глава Євроради Шарль Мішель ймовірно, обговорить ідею двостороннього саміту ЄС і Лондона зі Стармером у кулуарах зустрічі ЄПС.

Обидві сторони попередили, що плани щодо саміту ЄС та Лондона перебувають “на ранній стадії”. Але вже в перші дні свого прем'єрства Стармер дав зрозуміти, що планує відновити взаємодію з брюссельськими інституціями.

Новий британський прем'єр, зокрема, провів телефонну розмову з главою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, невдовзі після своєї перемоги на виборах.

Стармер хоче укласти широкомасштабний пакт про оборону й безпеку між Великою Британією і ЄС, а також послабити торговельну напруженість.

ЄС не проводив офіційного саміту з Британією після її виходу з Союзу в 2020 році, а натомість працював через технічні комітети, створені в межах двосторонньої торговельної угоди.

"Якщо ми проводимо саміти з США чи АСЕАН, то цілком логічно було б провести саміт з Великою Британією, нашим найближчим сусідом", - сказав один з дипломатів ЄС.

Представники ЄС заявили, що не виключають можливості переформатування відносин Союзу з Лондоном.

"Якщо є бажання вийти за межі й мати більш стратегічні відносини, ми подивимося, що можна зробити, і нічого не виключаємо", - відповів високопоставлений європейський чиновник на запитання про те, чи може ЄС більше взаємодіяти з Британією, включаючи двосторонній саміт.

"Що ми вважаємо вирішальним, то це виконання наявних угод. Це ті червоні лінії, які ми маємо", - додав він.

Після багатьох років напруженості у відносинах між столицями ЄС і Лондоном, у яких панувала отруйна атмосфера Brexit, новий лейбористський уряд Британії прагне до повного перезавантаження.

Джерело: ZN.UA

Теги за темою
Євросоюз Великобританія
Джерело матеріала
loader
loader