Перший суперник – союзник Росії: як "Динамо" підготувалося до повернення до ЛЧ
Перший суперник – союзник Росії: як "Динамо" підготувалося до повернення до ЛЧ

Перший суперник – союзник Росії: як "Динамо" підготувалося до повернення до ЛЧ

Лічені дні лишаються до старту київського "Динамо" в ЛЧ. Повернення до елітного єврокубку підготувало іспит вже на першій же стадії - до групи слід подолати трьох суперників. Чи готові кияни до цього шляху? Хто допомагатиме Шовковському у його першому тренерському євросезоні? OBOZ.UA розповідає всі деталі підготовки біло-синіх до складного та такого бажаного сезону в Лізі Чемпіонів.

Від часу останньої участі в ЛЧ маємо багато змін

Головною новацією буде єдина на всіх таблиця, якщо біло-сині туди вийдуть. А ще "Динамо" зможе протестувати 5 замін і додаткову в екстра-таймах. Також слід уважно поглянути на суперників - серед них з’явилися нові та небезпечні команди. Лише із Топ-5 ліг кваліфікувалися до груп 4 дебютанти – "Астон Вілла", "Болонья", "Жирона" та "Брест". Якщо кияни безпроблемно подолають три команди відбору, то можуть зустрітися із цими крутими колективами.

У Лізі Чемпіонів кияни востаннє були 2 роки тому, але за цей час змінилося так багато, що динамівцям може бути незвично стартувати в такому турнірі. Хоча б зверніть увагу на те, що Україна та її асоціація впали аж на 19-те місце у рейтингу УЄФА - із наступного сезону будемо починати в ЛЧ одним клубом, тільки чемпіон зможе отримати путівку в елітний євротурнір. Та й те - лише у 2-й етап кваліфікації, де треба буде подолати 3 етапи. Так само, як і "Динамо", якому вдалося потрапити ще зі срібної сходинки. Із красивих фактів - у киян нова форма:

Що із гравцями?

"Динамо" цього літа підриває трансферний ринок - багато гучних імен пішли з команди, стільки ж поповнили її. Ось короткий перелік головних футболістів на вихід: із Кендзьорою домовилися про розірвання контракту, Родрігес рік проведе в Китаї; Сирота вирушає в оренду до "Маккабі", а Булеца - до "Легії". Кравенко і Делунд пішли вільними агентами.

Перший суперник – союзник Росії: як "Динамо" підготувалося до повернення до ЛЧ

Сага навколо підсилення динамівців не менш цікава. Днями підписали грузинського центровика Александре Пейкрішвілі; 18-річний футболіст залишиться у структурі клубу на 5 років і може відіграти як опорника, так і ЦАПа. До цього уклали контракти з Брагару ("Чорноморець"), Рубчинським ("Дніпро-1"), Себальосом ("Форталеза"). Найгучніший трансфер стався всередині країни - Пихальонок, якого вкрали просто з-під носа в "Шахтаря". Олександр вцілому описав головні очікування від євросезону для новачків киян:

"Дуже цікаво, яким буде новий формат. Знаю, що буде тяжко, враховуючи, що ми стартуємо з другого кваліфікаційного раунду. Ми з "Дніпром-1" минулого року виступили у кваліфікації не дуже вдало. Та сподіваюсь, що моя мрія здійсниться – зіграти в Лізі чемпіонів у футболці "Динамо"".
- Олександр Пихальонок, півзахисник київського "Динамо"

Олімпійський десант не вплине на єврокубки

"Динамо" делегувало до олімпійської футбольної збірної двох футболістів - це півзахисники Максим Брагару та Микола Михайленко. Це ідеальне рішення для команди: репутаційно підтримують Ротаня (адже віддали надіслали йому гравців), а суто спортивно не втрачають у силі (обидва тільки-но прибули до Києва). Тобто, Шовковський має з кого вибрати навіть за їх відсутності.

Перший суперник – союзник Росії: як "Динамо" підготувалося до повернення до ЛЧ

Час від’їзду припадає на обидві гри з "Партизаном" - і це ідеально золота середина, яку столичний клуб реалізував максимально вдало для себе в усіх аспектах. Для тренерського штабу обидва гравці не будуть "зайвими" під час вибору складу на єврокубкові ігри. Ну а якщо вони зіграють проти однолітків на Олімпіаді, то зможуть привезти досвід і будуть вже розігріті під можливий наступний етап ЛЧ і старт української ліги.

Чого чекати від "Партизана"?

Перш за все, слабкої гри в атаці. Навіть тренер сербів Александар Станоєвич сказав, що після кількох товарняків його команда все одно нездатна створити щось небезпечне попереду. У "Партизана" зберігається проблема нестачі ударів та фактичної відсутності в останній третині біля чужих воріт. Ще серед проблем - повільність, адже гравці без м’яча не рухаються так, аби перекрити вільні зони.

Перший суперник – союзник Росії: як "Динамо" підготувалося до повернення до ЛЧ

Хоча не слід недооцінювати суперника, яким би не зібраним та огидним він не здавався. "Партизан" дуже молодий, середній вік менше 26-ти років. За рахунок цього колектив забивний, хоч і не показав цього повною мірою під час літніх товариських матчів. Той же Салданья - кращий бомбардир минулорічної сербської ліги, Натхо зробив 11+8 за системою гол+пас, не відстають від нього Захід, Ніколич і Калюлю. Також белградці запальні: їм притаманний силовий футбол із жорсткою боротьбою за м’яч. Тому не зайвим буде згадати, як біло-сині громили партизанців у Лізі Європи 7 років тому:

Підготовку до сезону серби вже завершили, белградський клуб зіграв 4 товарняки і виграв лише один, та й той за пенальті. Тренер сказав - зарано думати про "Динамо" вже зараз, адже попереду матч проти "Напредака". Наговорив він багато чого, навіть встиг порівняти киян за силою із московським "динамо", певно очікуючи додати морального тиску на український клуб. Утім потім серби пролетіли від "цска" 3:0, тому одіозні заяви можуть такими і лишатися.

Коли і де перша гра?

До єврокубків "Динамо" готується на зборах в Австрії. Там відпрацьовували зокрема взаємодію в обороні та атаці. Чимало уваги приділили тактиці та акцентам на сильні сторони суперників. У товарняках кияни поки йдуть без поразок: перші два спаринги зіграли внічию (зокрема із "Шальке"), ще два - виграли. Заключний підготовчий матч буде сьогодні: о 18-й гра проти берлінського "Уніона". Далі - виїзд на ЛЧ.

Перший суперник – союзник Росії: як "Динамо" підготувалося до повернення до ЛЧ

Єврокубкове "Динамо" базуватиметься у Польщі, обрали стадіон "Арена Люблін" в однойменному місті. Це новенький комплекс, зведений 10 років тому, на ньому може вміститися майже 16 тисяч глядачів. Перша гра для українців номінально домашняя єврокубків пройде сам там, 23-го липня. Матч-відповідь - у Белграді 31-го числа.

Джерело матеріала
loader
loader