На Марсі знайшли можливі ознаки стародавнього життя. Фото
На Марсі знайшли можливі ознаки стародавнього життя. Фото

На Марсі знайшли можливі ознаки стародавнього життя. Фото

Марсохід NASA Perseverance Mars виявив можливі ознаки стародавнього життя на Червоній планеті. Шестиколісний геолог знайшов на камені нашарування, які мільярди років тому могли бути живими мікробами. 

Скеля під назвою "Водоспад Чеява" має хімічний склад і структуру, які могли бути сформовані стародавнім життям на Марсі. Хоча поки вчені не виключають і небіологічні процеси, пише Space.com.

За інформацією NASA, марсохід Perseverance натрапив на цікаву скелю у формі наконечника стріли, яка містить хімічні ознаки та структури, які могли бути сформовані мікробним життям мільярди років тому, коли Марс був значно вологішим, ніж зараз. 

Всередині скелі, яку вчені назвали "Водоспадом Чеява", інструменти робота виявили органічні сполуки, які є попередниками хімії життя. По всій довжині скелю пронизують жилки сульфату кальцію. Ці мінеральні відкладення вказують на те, що крізь скелю колись проходила вода.

Марсохід також виявив десятки плям, кожна з яких оточена чорним кільцем, яка імітує вигляд плям леопарда. Ці кільця містять залізо та фосфат, які також можна побачити на Землі в результаті хімічних реакцій, керованих мікробами.

На Марсі знайшли можливі ознаки стародавнього життя. Фото

"Ці плями є великим сюрпризом. На Землі такі особливості в гірських породах часто пов’язані зі скам’янілими літописами мікробів, що живуть у глибині", – сказав у заяві астробіолог і член наукової групи Perseverance з Технологічного університету Квінсленда в Австралії Девід Фланнері.

Хоча і органічна речовина, і "плями леопарда" представляють великий інтерес, це не єдині аспекти скелі "Водоспаду Чеява", які збентежили наукову групу. Вчені були здивовані, виявивши, що ці жили на скелі також заповнені міліметровими кристалами олівіну, мінералу, який утворюється з магми. Олівін може бути пов’язаний із породами, які утворилися далі вгору по краю річкової долини та які, можливо, утворилися кристалізацією магми.

"Ми ніколи раніше не бачили ці речі разом на Марсі", – додав вчений з команди Perseverance Морган Кейбл.

За словами науковців, марсохід оглянув знайдену скелю за допомогою лазерів і рентгенівських променів. А також сфотографував її вдень і вночі з усіх можливих ракурсів. 

На Марсі знайшли можливі ознаки стародавнього життя. Фото

Щоб повністю зрозуміти, що насправді відбувалося в стародавній річковій долині мільярди років тому, вчені прагнуть доставити зразок "Водоспаду Чеява" на Землю, де його можна буде ретельно дослідити за допомогою потужних інструментів, яких немає в обмеженому наборі Perseverance. 

Однак комплексна спроба повернення зразків з Марса за останні місяці зіткнулася з багатьма перешкодами після того, як її витрати зросли до 11 мільярдів доларів. Тож NASA в пошуках альтернативних дешевших варіантів розв'язання проблеми із доставленням зібраних зразків на Землю.

Раніше OBOZ.UA писав, що марсохід NASA зробив приголомшливе відкриття.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader