Що може піти не так: учені хочуть відправити ШІ на важливі переговори з інопланетянами
Що може піти не так: учені хочуть відправити ШІ на важливі переговори з інопланетянами

Що може піти не так: учені хочуть відправити ШІ на важливі переговори з інопланетянами

Дослідники кажуть, що посланням людства в космос потрібно додати інтерактивності.

Нова ідея вчених полягає в тому, щоб відправити інопланетянам ШІ, який допоможе їм спілкуватися з людством, пише Futurism.

На думку дослідників, які займаються пошуком позаземного розуму (SETI), спеціально розроблений ШІ, які допоможе нам знайти спільну мову з інопланетянами. Так, астроном Інституту SETI Френч Марчіс і дослідник NASA Ігнасіо Лопес-Франсуа займаються створенням версії ШІ, яку називають "посланнями позаземному розуму" або METI.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Насправді люди займаються надсиланням METI відтоді, як уперше почали літати в космос. З початку 1960-х років земляни почали надсилати в космос різні повідомлення, починаючи від музики, наукових формул і азбуки Морзе до карт у надії почути відповідь. Досі всі подібні спроби залишаються марними.

Марчіс і Лопес-Франсуа вважають, що наші спроби мають бути вдосконалені й це можна зробити лише шляхом впровадження чогось інтерактивного. Тут на допомогу може прийти велика мовна модель ШІ (LLM). Вчені вважають, що цю модель потрібно відправити в космос, щоб вона змогла говорити за нас усіх.

"Інопланетяни могли б вивчити одну з наших мов і поставити хвилюючі їхні запитання LLM, яка дасть репрезентативні для людства відповіді", — кажуть учені.

Наразі було знайдено сотні мільйонів придатних для життя екзопланет у Чумацькому Шляху, тому вчені вважають, що "в деяких із цих світів можуть мешкати технологічні цивілізації, яким було б цікаво зустрітися з нами".

Ба більше, дослідники вважають, що нинішні LLM цілком підходять для таких завдань, зокрема моделі з відкритим вихідним кодом, створені Meta і Mistral. Вони можуть бути налаштовані досить точно, щоб виступати в ролі людських емісарів.

Після створення такого LLM, його можна стиснути за допомогою процесу під назвою "квантування". Цей набір даних можна відправити в космос різними способами, щоправда, доведеться ще попрацювати над технологічними перешкодами, щоб зробити передачу LLM максимально швидкою.

"Відправляючи ретельно підібрані великі мовні моделі в космос, ми відкриємо двері для безпрецедентного обміну інформацією з позаземними розумами. Це також гарантує, що наша спадщина збережеться, навіть якщо саме людство зникне", — підсумували дослідники.

Нагадаємо, вчені висунули нову теорію про те, чому інопланетяни не вийшли на контакт із Землею. Американський астроном вважає, що найяскравіші виверження у Всесвіті є причиною того, що ми досі не знайшли інопланетян.

Джерело матеріала
loader