Названо ссавця, який найбільше продається у світі: близько мільйона особин за 10 років
Названо ссавця, який найбільше продається у світі: близько мільйона особин за 10 років

Названо ссавця, який найбільше продається у світі: близько мільйона особин за 10 років

Попит на луску і м'ясо цього виду призвів до того, що воно стало найбільш продаваним у світі.

Тварини ділять планету з людьми та часто стикаються зі всілякими проблемами, про які їхнім далеким предкам не доводилося турбуватися. Крім загрози втрати природного середовища проживання і зміни клімату деякі види також страждають від незаконної торгівлі дикими тваринами, пише IFLScience.

Незаконна торгівля видами охоплює вилучення тварин з рідних місць проживання та експлуатацію їх для отримання грошової вигоди. Тварин або продають як домашніх улюбленців, або вбивають заради цінної частини тіла. Тепер дослідники виявили, що найбільш продаваним ссавцем у світі став панголін — за останнє десятиліття постраждало близько мільйона особин.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Відомо, що у світі існує близько 8 видів панголінів: чотири з них мешкають в Азії, а ще чотири — в Африці. Ці тварини цінуються на чорному ринку через свої пазурі та луску, які використовуються в традиційній медицині, а також заради м'яса. Попри те, що всі вісім видів захищені міжнародними законами й заборонами на торгівлю, це не заважає браконьєрам полювати на них.

Дослідники Фонду дикої природи Девіда Шепарда підрахували, що кожні чотири хвилини з дикої природи вилучають одного панголіна. Дані також показують, що в період із серпня 2000 року до липня 2019 року було продано близько 895 000 особин, хоча вчені вважають, що ця оцінка занижена.

Панголіни — невеликі ссавці, вкриті лускою. Вони також є єдиними лускатими істотами на Землі, які здебільшого харчуються термітами та мурахами, використовуючи для полювання свої довгі й липкі язики. Зазвичай панголіни ведуть поодинокий спосіб життя і є доволі боязкими та потайливими істотами. При загрозі вони згортаються в клубок, щоб захистити себе.

Науковці зазначають, що 3 з 8 видів панголінів, китайський, зондський і філіппінський, сьогодні перебувають під загрозою зникнення і занесені до Червоної книги. Найвищий рівень попиту на частини панголіна спостерігається в Китаї та В'єтнамі. На щастя, 2020 року Китай посилив законодавство щодо китайського панголіна, зупинивши надмірний вилов тварин.

Раніше Фокус писав про те, що вчені розгадали секретний код виживання панголінів.

Теги за темою
дослідження вчені
Джерело матеріала
loader