Жінку поховали на боці, а довкола були розкидані кістки та черепи: знайшли дивне поховання
Жінку поховали на боці, а довкола були розкидані кістки та черепи: знайшли дивне поховання

Жінку поховали на боці, а довкола були розкидані кістки та черепи: знайшли дивне поховання

Нещодавно опубліковане дослідження припускає, що жінка, похована у верхів'ях річки Тигр на південному сході Туреччини близько 12 000 років тому, могла бути шаманкою, яка, як вважають, мала духовний зв'язок із дикими тваринами.

На думку дослідників, поховання може бути одним із найраніших відомих прикладів такого роду в контексті анатолійського неоліту. Про це повідомляє arkeonews .

Нове археологічне відкриття в Чемка-Хююк (що означає "курган біля води") в районі Даргечит провінції Мардін показало, що жінка, вік якої становить 12 000 років, з незвичайними знахідками в могилі дає важливі підказки про духовні та шаманські ритуали того періоду. Ці знахідки припускають, що жінка могла бути шаманкою.

Сектор 1 Чемка Хейк та хронологічний розвиток поселення. Фото: Ергюль Кодаш та Юнус Чіфтчі
Сектор 1 Чемка Хейк та хронологічний розвиток поселення. Фото: Ергюль Кодаш та Юнус Чіфтчі

У могилі жінки, яка померла у віці близько 25-30 років, було знайдено череп туру, крила куріпки, ноги куниці та останки овець чи кіз. Жінка була похована під могильною ямою, а могила була запечатана великим вапняковим блоком. Це примітно як практика, що суперечить похоронним традиціям періоду.

Жінка, яка померла природною смертю, була похована під підлогою глинобитної будівлі в Чемка-Хююку, тоді як ще 14 людей поховали під іншими прилеглими будинками. Поховання відбулися у період, який археологи називають періодом докерамічного неоліту A (PPNA), перехідною фазою людського суспільства між 10 000 та 8 800 роками до нашої ери, якраз перед розвитком сільського господарства. Під час PPNA було прийнято ховати мертвих під підлогою будинку, але незвичайно було накривати його вапняковим блоком.

Люди на той час все ще були мисливцями-збирачами, як і їхні мезолітичні предки, і кераміка ще не була винайдена. Однак, схоже, що вони вже заснували поселення, принаймні на частину року, в таких місцях, як Гебеклі-Тепе, археологічний пам'ятник у Туреччині за 150 миль на захід від Чемка-Хююка та Єрихон на Палестинських територіях.

Ситуація після розкопок гробниці здивувала археологів ще більше: череп туру (первісного бика) був поміщений над тілом жінки, його щелепа була відокремлена та лежала біля її ніг. Інші кістки тварин, мабуть, були розкидані по всій могильній ямі, включаючи останки вівці або кози, куріпке крило і ногу куниці.

У похованні "шаманки" була жінка, яка згорнулася на боці. Фото: доцент доктор Ергюль Кодаш
У похованні "шаманки" була жінка, яка згорнулася на боці. Фото: доцент доктор Ергюль Кодаш

Тварини, мабуть, були дикими, тому що жінку було поховано до того, як були одомашнені сільськогосподарські тварини, вважає провідний автор дослідження та археолог Ергюль Кодаш з Університету Мардін Артуклу в Туреччині. Він зазначає , що той факт, що є так багато кісток зубрів, передбачає значущість дикої худоби, яка вже була основним джерелом їжі, хоча і не була одомашнена протягом тисяч років.

Ця гробниця надає важливу інформацію про ритуальне та соціальне життя товариств мисливців-збирачів до розвитку сільського господарства. Британський археолог Кетлін Кеньон наголосила на складності та вишуканості ритуальних практик цього періоду. Це відкриття у Чемка-Хуюку допомагає нам краще зрозуміти цю складність та духовні вірування.

12 000-річна жіноча могила, знайдена в Чемка-Хуюку, робить важливий внесок у наше розуміння шаманських практик та ритуальних вірувань у період неоліту.

Це своєрідне поховання припускає, що жінки були активно залучені до ритуальної віри, яка, як тепер вважають археологи, відіграла значну роль у розвитку ранніх суспільств. Археологічні знахідки дозволяють глибше зрозуміти духовні та соціальні структури ранніх суспільств.

Шаман
Шаман

Раніше ми повідомляли, що давньогрецького героя Ахіллеса поховано в Україні – дослідники назвали легендарне місце.

Джерело матеріала
loader
loader