6 серпня православні віряни відзначають Преображення Господнє, або у народі – Яблучний Спас. Перехід ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар зумовив зміщення дат всіх свят на 13 днів назад. Раніше Яблучний Спас відзначали 19 серпня.
Віряни в цей день традиційно ходять до церкви. OBOZ.UA розповідає, що можна освячувати на Яблучний Спас, а що – не варто.
Що прийнято святити в церкві в Яблучний Спас
Традиційно на Преображення до церкви приносять освячувати яблука та інші овочі та фрукти з нового урожаю:
- груші;
- виноград;
- помідори;
- сливи.
Також прийнято освячувати мед і хліб.
Після вранішнього походу до церкви збиралися за столом усією родиною, пригощали освяченими продуктами дітей та родичів. Існувало повір’я, що освячені в цей день фрукти та овочі мають цілющу силу.
З яблук готували різноманітні страви: пиріжки, налисники, вареники чи запіканки. Додавали до страв також мед і горіхи. Прихильники народних забобонів навіть не їли яблук до Спаса – вважалося, що це може призвести до біди.
Що не можна святити в Яблучний Спас
Здавна не прийнято було нести до церкви наступні продукти:
- м'ясо;
- яйця;
- алкоголь;
- сир та молочні продукти.
Свято випадає на Успенський піст, тож віряни враховують заборонам цього часу.
Раніше OBOZ.UA розповідав про народне значення та традиції святкування Яблучного Спаса.
Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.