Кримська татарка Умерова, яка 20 місяців незаконно утримується в РФ, розповіла про свій стан – лист
Кримська татарка Умерова, яка 20 місяців незаконно утримується в РФ, розповіла про свій стан – лист

Кримська татарка Умерова, яка 20 місяців незаконно утримується в РФ, розповіла про свій стан – лист

Їй загрожує позбавлення волі на 20 років.

Кримська татарка Леніє Умерова, яка рік та вісім місяців незаконно утримується у Росії, написала листа про свій стан.

Його опублікував на своїй сторінці у Facebook брат 26-річної дівчини – Азіз Умеров.

У ньому Леніє, якій нещодавно продовжили строк тримання під вартою на три місяці, поділилася про стан свого здоров’я, побут та як проводить час у СІЗО "Лефортово", що у Москві.

"Сьогодні у Лефортовому дощить. Я нещодавно повернулася з прогулянки, трохи промокла. Заварила чай і сідаю розповідати вам, як у мене справи. Тиждень минув без особливих новин, все тихо. Камеру займаю сама і щоб розробляти голос – читаю вголос. Постові щоразу кумедно зазирають у вічко в пошуках того, з ким я розмовляю. З бачком для води, він мій П'ятниця. Ні, не тече!" - розпочала свій лист Леніє.

Умерова поділилася, що нещодавно зустрічалася з лікарем, щоб переписати результати аналізів: "Феритин 31,6 у межах норми, але впало залізо (9,9) та НТЖ (13%). Решта, зокрема цукор, в нормі теж".

Дівчина поскаржилася, що останнім часом страждає на запаморочення і  невеликий розфокус, особливо після лазні.

"І на прогулянках починає боліти голова, коли вмикають пропаганду, ну не впевнена, що моє залізо тут до діла. А ще волосся сиплеться страшенно, його звичайно час відрізати трохи, але я не впевнена, що тут це гігієнічно, а самій не вдасться. Тому я поки що їх ігнорую, хай собі випадають, заплітаю косу", - написала кримська татарка.

Леніє проводить час, співаючи та читаючи книжки. Вона поділилася, що зараз читає японську філософію, а останні декілька днів співає "Намалюй мені ніч".

"Мені у справі замінили слідчого і нещодавно водили на знайомство. Нічого важливого, але каже, що основний суд орієнтовно буде восени. Також, що судитимуть мене в Москві, а не на Кавказі, але я не впевнена у цьому на 100%", - зазначила вона.

Леніє відвезли до місцевого відділку поліції на допит. Коли не знайшли приводу затримати, вдалися до підступної схеми. Її посадили в таксі, що поїхало до готелю, а вранці вони мали продовжити бесіду. Але до готелю Леніє так і не дісталась, вже на півдорозі таксі зупинив так званий патруль поліції та виписав протокол. Того ж дня о четвертій годині відбувся суд без адвокатів, який помістив її до ізолятору тримання іноземних громадян та осіб без громадянства.

Через три місяці перебування в ізоляторі Леніє таки звільнили, але щойно дівчина переступила поріг ізолятора – її знову затримали, накинувши на голову мішок, посадили в автомобіль і відвезли до іншої частини міста, де посеред ночі викинули на вулицю. Після цього і вкотре затримав наряд поліції. Російські правоохоронні органи знаходили нові обвинувачення. Ще два місяці вони утримували її раз за разом по 15 діб.

5 травня 2023 року Лефортовський суд Москви заарештував Умерову за звинуваченням у шпіонажі. 24 квітня цього року суд відхилив апеляційну скаргу на арешт. Їй загрожує 20 років позбавлення волі. Справа засекречена.

Попри все, Леніє перебуває у бадьорому настрої та не падає духом.

Джерело матеріала
loader
loader