Зміна клімату може призвести до нової пандемії: яка хвороба стане смертельно небезпечною
Зміна клімату може призвести до нової пандемії: яка хвороба стане смертельно небезпечною

Зміна клімату може призвести до нової пандемії: яка хвороба стане смертельно небезпечною

Дослідники виявили, що глобальні кліматичні зміни можуть стати тригером для появи нових епідемій холери. Зокрема, кліматичне явище Ель-Ніньо може спричинити поширення нового штаму бактерії, яка викликає це небезпечне захворювання.

Команда вчених проаналізувала дані з 1893 по 1939 роки, вивчаючи вплив кліматичних умов на кількість смертей від холери в Індії під час пандемії. Вони встановили, що зростання смертності з 1904 по 1907 рік співпало з незвичними температурними змінами та режимом опадів, що могли бути спричинені Ель-Ніньо — кліматичним феноменом, пов'язаним з нагріванням поверхні океану в східній частині Тихого океану.

Пандемія у світі, фото: кадр з відео

Вчені припускають, що зміна клімату може сприяти появі холери та інших водонесучих патогенів. «Одним із можливих пояснень такої синхронної та екстремальної холери є кліматичні аномалії, що діють у великому географічному регіоні. Інше пояснення — це поява нового штаму», — пояснили дослідники.

Результати досліджень підтверджують роль клімату як головного рушія аномального епізоду холери в 1904—1907 роках. Вчені наголошують, що кліматичні зміни можуть синергічно впливати з еволюційними змінами збудників, сприяючи створенню та поширенню нових штамів хвороб.

Для попередження нових епідемій важливо поєднувати моніторинг генетичних змін патогенів з прогресом у кліматичних дослідженнях. Це включає кліматичне моделювання та прогнозування, що дозволить своєчасно попереджати про нові загрози.

Таким чином, зміна клімату стає не тільки екологічною, але й медичною проблемою. Комплексний підхід до її вирішення може допомогти зберегти здоров'я та життя багатьох людей у всьому світі.

Раніше ми розповідали, що Людство незабаром познайомиться з інопланетянами: пророцтво "живого Нострадамуса" Атоса

Також, На столицю обрушиться цунамі: корабель, начинений вибухівкою, може спалахнути в будь-який момент

Джерело матеріала
loader
loader