Міноборони здало металобрухт із золотом, сріблом та платиною: хто отримав мільйони гривень
Міноборони здало металобрухт із золотом, сріблом та платиною: хто отримав мільйони гривень

Міноборони здало металобрухт із золотом, сріблом та платиною: хто отримав мільйони гривень

Міноборони за 7 місяців 2024 року отримало від переробки дорогоцінних металів, що містились у знищеній техніці, 24,7 млн ​​грн – більша частина цих коштів була направлена ​​до держбюджету України. При цьому до кінця року планується отримати ще щонайменше 18 млн грн.

Про це повідомили у самому міністерстві. Там зазначили: на майданчиках знищеної в ході бойових дій військової техніки та у визначених військових частинах Збройних cил України накопичено 1 000 тонн металобрухту з вмістом дорогоцінних металів.

"У складі металобрухту виявлено 100 кг золота, 1900 кг срібла та 25 кг платини. Його переробка здійснюється Міноборони лише через спеціалізовані приватні переробні підприємства", – йдеться у повідомленні.

При цьому наголошується: кошти від реалізації дорогоцінних металів розподіляються відповідно до нормативів НБУ. Так:

  • 80% для золота та платинових металів та 50% для срібла направляються до державного бюджету;
  • решта 20% та 50% відповідно залишаються на спеціальному фонді Міноборони та "використовуються для забезпечення потреб Збройних сил".

Корупціонери "заробили" на танках для ЗСУ

Зі свого боку, правоохоронці викрили схему заволодіння державними коштами під час закупівлі елементів динамічного захисту для броньованої техніки ЗСУ. Учасники схеми розкрали 12 млн грн, за що їм загрожує до 12 років в'язниці. Як розповіли в Офісі генпрокурора (ОГП):

  • За даними слідства, держпідприємство у 2022 році уклало контракт із Міноборони щодо виготовлення динамічного захисту для танків ЗСУ.
  • Надалі для серійного виготовлення відповідних комплектуючих це держпідприємство уклало договір з приватною машинобудівною компанією.
  • При виконання цього договору колишні керівник та головний бухгалтер держпідприємства разом із підприємцем розтратили та привласнили кошти державного підприємства.

"Підозрювані підробили фінансово-господарські документи про уявну поставку, прийняття та зберігання товарно-матеріальних цінностей. Загалом вони вивели на рахунки підконтрольних підприємств майже 12 млн грн, завдавши збитки державному підприємству", – йдеться у повідомленні.

При цьому наголошується: правоохоронці вже затримали керівника комерційної структури. Наразі вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу.

"Стосовно екскерівника та ексбухгалтера держпідприємства, які на цей час переховуються за кордоном, вживатимуться заходи щодо екстрадиції в Україну", – розповіли в ОГП.

Як повідомляв OBOZ.UA, раніше детективи Бюро економічної безпеки (БЕБ) виявили у бухгалтерки компанії-постачальника продуктів для Міноборони 4,7 млн євро неврахованої готівки. Вона перевозила ці гроші у багажнику автомобіля і не змогла пояснити їхнє походження.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader