МЗС Казахстану викликало посла Білорусі після заяв Лукашенка: що відбувається
МЗС Казахстану викликало посла Білорусі після заяв Лукашенка: що відбувається

МЗС Казахстану викликало посла Білорусі після заяв Лукашенка: що відбувається

Міністерство закордонних справ Казахстану викликало до себе білоруського посла в Астані Павла Утюпіна після заяв Олександра Лукашенка про "не допомогу" країні-агресору Росії. Напередодні в інтерв’ю росЗМІ нелегітимний лідер Білорусі стверджував, мовляв, в СНД хочуть від Росії тільки "щось узяти, а натомість нічого не дати".

Про виклик посла "на килим" пізно ввечері 21 серпня повідомила пресслужба казахстанського МЗС. По-своєму відреагували й у Вірменії, яку Лукашенко теж згадав у своїй заяві.

Так, білоруський "президент" виступив в ефірі російськоого держтелеканалу "Росія", в якому розкритикував зовнішню політику кількох пострадянських країн, зокрема, Казахстану. За його словами, коли там "щось трапилося", то Астана звернулася саме до Москви й Мінська.

"Ми не починаємо крутитись, як деякі наші пострадянські держави. Від Росії хочуть щось взяти, а натомість нічого не дати… От "Путін, Лукашенко, допоможіть!" І ми перекинули туди протягом пів дня – наші вже літаки приземлялися в Казахстані. Утихомирили", – стверджував він, говорячи про "допомогу" силами ОДКБ.

У відповідь на це в Астані заявили, що влада країни проводить збалансовану і миролюбну зовнішню політику, відповідно до Статуту ООН й основоположних норм міжнародного права.

МЗС Казахстану викликало посла Білорусі після заяв Лукашенка: що відбувається

"Наша країна твердо переконана в тому, що всі розбіжності між державами мають вирішуватися політичними й дипломатичними шляхами", – сказали у відомстві й підкреслили, що такий зовнішньополітичний курс Казахстану в нинішніх геополітичних умовах довів свою ефективність.

Водночас у Вірменії відреагували інакше: закидали будівлю посольства Білорусі в Єревані яйцями, помідорами й картоплею у відповідь на слова Лукашенка, мовляв, "вірмени, крім нас, нікому не потрібні".

Як повідомляв OBOZ.UA, раніше Лукашенко висловив переконання, що Україна організувала операцію в Курській області РФ нібито для того, щоб підштовхнути Москву чи Мінськ до застосування ядерної зброї. Незаконно обраний президент Білорусі також видав, що диктатор Путін і його військові "помруть, але знесуть" ЗСУ з Курщини.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader