Вирок для "Динамо". Тактичний огляд матчу Ліги чемпіонів із "Зальцбургом"
Вирок для "Динамо". Тактичний огляд матчу Ліги чемпіонів із "Зальцбургом"

Вирок для "Динамо". Тактичний огляд матчу Ліги чемпіонів із "Зальцбургом"

Київське "Динамо" провело перший матч плей-оф кваліфікації Ліги чемпіонів. Попри всі спроби та намагання, українці поступилися "Зальцбургу" 0:2. Дуже рівна гра завершилася поразкою там, де ми забирати перемогу ще в першому таймі. Не минулося і без впливу суддів. OBOZ.UA розповідає про головні проблеми цього матчу та найслабші моменти матчу.

Стартові склади

"Динамо": Бущан, Караваєв, Попов, Михавко, Дубінчак, Шапаренко, Бражко, Піхальонок, Ярмоленко, Ванат, Кабаєв.

"Зальцбург": Бласвіх, Дедіч, Піонтковський, Байду, Терзіч, Гурна-Дуат, Нене, К'єргор, Бідструп, Глух, Єо.

Перший тайм. Інтенсивний футбол, де все вирішує одна помилка

Перші секунди від "Зальцбурга" заклали скажений темп, на який "Динамо" адекватно відповіло спокоєм. Дуже активно розпочав Єо, який дриблінгом крутив хребта Михавку та Попову. Довго ця схема не пропрацювала: кияни швидко адаптувалися під агресивні випади через Чергорда й Нене. Моменти австрійців наші футболісти обрізали без низького блоку, динамівці захищалися в 4 захисники, де Пихальонок і Бражко діяли перед карним і блокували більшість ініціатив суперника.

Командна гра вийшла на перший рівень і це було помітно через паси п’ятою. За перший тайм їх було штук 5 у найбільш неочевидних епізодах - все для того, аби вільний гравець "Динамо" мав можливість втекти в атаку. Шапаренко знову став зароджувачем атак, забравши цю роль в Ярмоленка, але сам Андрій тримав напругу на правому фланзі. Обидві команди діяли з рухливим центром, який зникав у момент переходу та формувався вже в момент оборони. Тут була важлива дія у відборі Кабаєва, він постійно нав’язував боротьбу ліворуч, де активності наших було менше.

Не сказати, що в киян все виходило легко. Захист час від часу виглядав крихким, особливо, коли остання лінія зупинялася на роздуми. Доводилося швидко позбавлятися м’яча через пас ближньому, бо Глух і Нене кидалися в ноги. Саме на цьому австрійці зловили Попова: центрбек пішов на випередження, Єо цього вичекав, вдало зберіг володіння та викотив на Нене. Дубінчак намагався у підкаті знести вінгера, втім той був занадто швидким - Бущан пускає в кут.

Вирок для "Динамо". Тактичний огляд матчу Ліги чемпіонів із "Зальцбургом"

Пропущений гол став прохолодним душем для українців: багато чого виходило, але без голів ці намагання лишалися просто хайлайтами, в той час як суперник отримав перевагу. "Зальцбург" ще й посилив тиск ударами та розрізними передачами, побільшало пожеж від останньої лінії. Додалося обов’язків у центрових гравців, Бражко круто зачинив свою зону. Перший тайм вийшов рівним і бойовим, лише одна позиційна помилка "Динамо" призвела до незручного рахунку. Ми побачили впевненість і настрій української команди, далі треба було знову покращувати завершальну складову.

Другий тайм. Лише бажання виявляється замало

Австрійці відчули присмак крові перед перервою та зарядилися на ще потужніший тиск. Атаки посипалися одна за одною, метушня в нашому карному призвела до хаосу - і Караваєв у ньому зносить нападника гостей. Суддя одразу вказує на пенальті, до позначки підходить Чергорд і виважено розводить голкіпера та м’яч по кутах. Створивши не так багато 100% моментів, "Зальцбург" повів у 2 м’ячі. Але до цього рефері проігнорував фол проти Ваната, так гості не перейшли б навіть центр поля.

Вирок для "Динамо". Тактичний огляд матчу Ліги чемпіонів із "Зальцбургом"

Киян ніби підмінили: пожежі почастішали в усіх лініях, їх змінювали нелогічні помилки. Виникало все більше питань до рефері, не в усіх моментах він помічав порушення проти динамівців, на що натякнув і сам Шовковський. Так виникла дуже небезпечна атака, коли всі гравці біло-синіх не встигли буквально на мить - цього часу вистачило, щоб суперник зміг розігнатися широким флангом. Лише дует Бущана та Попова в останню мить відбив подвійну атаку від Єо, ледь не ціною травми нашого голкіпера.

Відчутно прогресує зв’язка Шапаренко-Пихальонок. Перші 45 хвилин обидва шукали шпарину для просування, а також організовували моменти одноклубникам. Це помітив і тренер "Зальцбурга" Лейндерс: Гурна-Дуат і Пйонтковський персонально грали проти наших півзахисників, обрізавши їх діяльність у другому таймі. Від цих двох "Динамо" мало класний епізод, але стінка після удару Пихальонка встояла нерухомо. Гості почувалися дуже впевнено та могли проігнорувати вдалу позиційну атаку, якщо кількісно програвали - просто пасували назад від нашого карного.

Здобувши зручну виїзну перевагу, австрійці відкотилися до власних воріт і зрідка пресингували динамівців, переважно тримаючись до середини поля. На це вказала потрійна заміна із акцентом саме на захист. Шовковський же знову зробив ставку на джокерство - замість втомленого Ярмоленка вийшов Волошин, треба було підсилювати атакувальну лінію в усіх напрямках. Тренер киян показав, що може замінами впливати на перебіг гри та влучати в найслабші зони австрійців, однак м’яч вперто не йшов у ствір воріт. Навіть стійка була, але щоб залетіти всередину - це було ніби щось неможливе. А якщо була якась небезпечна передача чи крутий удар, на шляху ставав голкіпер Блазвіх, його кураж був на рівні мотивації Бущана.

Українці програють перший матч 0:2. "Динамо" виглядало цікаво та гра для них не склалася. "Зальцбург" створив структуровану напругу в обороні біло-синіх, що дозволяло розтягувати лінію до флангів і сковувати центрбеків. Наші ж футболісти на швидкості використовували численні атаки першого тайму та рідкісні другого та знову змарнували зо п’ять моментів, де могли хоча б пробивати. Висока активність Шапаренка та Пихальонка поступово зменшувалася, бо була заблокована центровими гравцями суперника. На матч-відповідь треба прокачати не тільки влучання по воротах, а й непередбачувані ролі окремих виконавців.

Джерело матеріала
loader
loader