Захисник воїнів: коли в Україні святкують Михайлів день за новим календарем
Захисник воїнів: коли в Україні святкують Михайлів день за новим календарем

Захисник воїнів: коли в Україні святкують Михайлів день за новим календарем

В Україні архангела Михаїла вважають особливо шанованим святим, зокрема через те, що він є небесним покровителем Києва Саме тому його свято відзначають особливо радо. Але з переходом церкви на новоюліанський календар воно змінило дату.

OBOZ.UA розповідає, чим важливий Михайло Архистратиг у церковній традиції. А також коли та як тепер вшановують його день.

Коли святкують Собор Архистратига Михаїла

Новоюліанський календар, який почав діяти для Православної церкви України та Української греко-католицької церкви з 1 вересня 2023 року, змістив усі релігійні дати на 13 днів назад. Таким чином всі свята, окрім Пасхи, почали відзначати одночасно з християнами західного обряду.

Змістилась і дата Собору Архистратига Михаїла. Уже вдруге віряни в Україні відзначатимуть її 8 листопада. А не 21, як це було до календарної реформи.

Хто такий Архистратиг Михаїл

Архангел Михаїл, згідно з християнською традицією, є командувачем небесного воїнства. Під його управлінням знаходяться є всі дев’ять чинів ангелів, які славлять Святу Трійцю та служать Богу. Разом вони борються зі злом у світі та виступають проти нечистих сил.

Оскільки Михаїл є очільником цього війська, християнські церкви вважають його також покровителем військових, святим, що дарує перемогу. Саме тому архангела часто зображають з мечем або списом. На класичних картинах та іконах він часто перемагає дракона або чорта. Іншими атрибутами архангела є зелена фінікова гілка, як символ перемоги, та терези, на яких він зважує душі померлих.

Що таке Собор Архистратига Михаїла

Михайлів день, як ще називають це свято в народі, вшановує не тільки самого архангела, але й усе небесне воїнство, що перебуває під його проводом. Він є головним з усіх свят, встановлених на честь янголів.

Згідно з Біблією, янголи були створені богом до творіння матеріального світу. Коли один з них повстав проти свого творця, саме Михаїл очолив сили, які виступили проти відступника, перемогли його та скинули у безодню. Він же поведе своїх підлеглих на фінальну битву зі злом, коли настане Судний день. Об’єднане військо небесне згодом отримало назву янгольського собору.

Як святкують Михайлів день

Собор Архистратига Михаїла є дуже шанованим в Україні святом. Цього дня діє заборона на фізичну працю. Натомість люди збираються разом і влаштовують застілля. Прийнято ходити одне до одного в гості і частувати всіх різними смаколиками.

Вважається, що із цього свята починається прихід зими. Саме тому важливо було відсвяткувати закінчення осінніх робіт і побажати близьким легкого сезону. Звісно, за погодою у Михайлів день намагались передбачити, якими будуть наступні місяці:

  • якщо на Михайлів день з’явиться іній, зиму очікували багату на сніг;
  • ранковий туман на свято обіцяв потепління;
  • південний вітер цього дня обіцяє теплу погоду до середини грудня;
  • відсутність дощу на свято – до сухої та погожої весни;
  • ясна ніч у Михайлів день – зима буде довгою, суворою та сніжною.

Раніше OBOZ.UA розповідав, коли тепер святкують Різдво Пресвятої Богородиці.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader