США завдають нового удару по Китаю, знайшовши дешевий спосіб виробництва батарей
США завдають нового удару по Китаю, знайшовши дешевий спосіб виробництва батарей

США завдають нового удару по Китаю, знайшовши дешевий спосіб виробництва батарей

За словами вчених, новий підхід використовує менше 10% електроенергії, необхідної для сучасної технології вилучення літію, і має селективність літію майже 100%, що робить його дуже ефективним.

Дослідники зі Стенфордського університету винайшли новий метод вилучення літію із солоної води з набагато меншими витратами, ніж аналогічні сучасні методи. Це допоможе позбутися залежності від китайських енергосховищ, пише interestingengineering.com.

Традиційні методи видобутку літію обмежені через чутливість геологічних структур родовищ, залежні від конкретних кліматичних і погодних умов. Ці проблеми збільшують вартість видобутку, а також роблять кінцевий продукт дорогим. У зв'язку з цим вчені шукають нові методи, засновані на електрохімічних процесах, таких як іонне перекачування, електродіаліз і електроліз.

Нова технологія, запропонована дослідниками зі Стенфордського університету, являє собою окислювально-відновлювальний електродіаліз (RCE) для реалізації стійкого вилучення літію з солоних озер і нафтових "розсолів". Метод використовує ту саму напівокислювально-відновну реакцію, яка є основою електродіалізу, але працює в протилежному напрямку: реакція виділення водню (HER) і реакція окислення водню (HOR).

Згідно з дослідженням, метод використовує селективну мембрану, яка гарантує, що тільки іони літію можуть транспортуватися через неї з розсолу до приймаючого розчину. Вчені застосували електрику для переміщення літію через твердотільну електролітну мембрану з води з низькою концентрацією літію в більш концентрований, високочистий розчин.

Дослідницька група оцінює вартість своєї технології в 3500-4400 доларів за тонну високочистого гідроксиду літію, який можна швидко і дешево переробити в карбонат літію акумуляторної якості. Це величезна економія порівняно з витратами близько 9100 доларів за тонну для використовуваної зараз технології.

За словами вчених, новий підхід використовує менше 10% електроенергії, необхідної для сучасної технології вилучення розсолу, і має селективність літію майже 100%, що робить його дуже ефективним.

Підхід окисно-відновного електродіалізу (RCE) для сталого вилучення літію з розсолу (солоної води) буде надійнішим і стійкішим з точки зору використання природних ресурсів.

Перехід до поновлюваних джерел енергії призвів до зростання попиту на літій у всьому світі. Згідно зі звітом McKinsey & Co, до 2030 року попит на літій досягне 3-4 млн метричних тонн. Щоб задовольнити цей зростаючий попит, буде потрібно більше видобутку і більше використання наземних ресурсів. Метал видобувають із соляних озер і високоякісних руд за допомогою методів випаровування і хімічного осадження.

Раніше ми писали, що в озері знайдено матеріал, який обрушить Китай і подарує США новий вид енергії. США знають, як позбутися залежності від китайських літієвих батарей, але будуть потрібні великі інвестиції.

Джерело матеріала
loader
loader