Абонентам Київстар, Vodafone та lifecell відповіли, чому на смартфонах з'являється буква "Е" і як це виправити
Абонентам Київстар, Vodafone та lifecell відповіли, чому на смартфонах з'являється буква "Е" і як це виправити

Абонентам Київстар, Vodafone та lifecell відповіли, чому на смартфонах з'являється буква "Е" і як це виправити

В Україні користувачі мобільних пристроїв дедалі частіше стикаються з появою літери "Е" у рядку стану своїх смартфонів. При цьому погіршується якість зв'язку та швидкість Інтернету.

Видання gsminfo розповіло, чому виникає ця проблема та як її можна виправити.

Поява літери "E" свідчить про перехід пристрою до стандарту зв'язку EDGE (Enhanced Data rates for GSM Evolution). Це проміжна технологія між 2G та 3G, з максимальною швидкістю передачі даних до 384 кбіт/с. Такої швидкості достатньо для обміну текстовими повідомленнями, але недостатньо для комфортного перегляду відео або завантаження великих файлів.

Є кілька причин, чому на смартфоні може з'явитися буква "Е". Найчастіше це відбувається за межами міста, де покриття сучасніших стандартів зв'язку відсутнє. Також це може бути пов'язане із відключенням електроенергії, тому оператори зменшують навантаження на базові станції.

Крім того, "Е" часто з'являється в місцях з поганим сигналом, таких як підвальні приміщення, ліфти, густі ліси або гірська місцевість. У густонаселених районах причиною може бути висока концентрація користувачів одного оператора. Зрештою, це типова ситуація для віддалених сіл та степових зон.

Стільниковий зв'язок в Україні
Стільниковий зв'язок в Україні

Існує кілька способів покращити якість зв'язку, коли на екрані відображається "Е":

  1. Перший спосіб – перезавантажити мобільний інтернет через режим польоту. Достатньо увімкнути режим польоту на 10-15 секунд, потім вимкнути його.
  2. Другий спосіб – змінити тип мережі в установках телефону. У розділі "Мобільні дані та SIM-картки" можна вибрати "3G/2G (авто)" замість автоматичного вибору мережі.
  3. Третій варіант –вручну вибрати оператора зв'язку в установках SIM-картки. Іноді це допомагає відновити стабільне з'єднання.

Якщо проблема є постійною у певному місці, можливо, потрібно змінити оператора зв'язку. Але перед цим важливо дізнатися про якість покриття інших операторів у цьому районі.

При цьому поява літери "Е" не завжди свідчить про проблеми з пристроєм. Часто це пов'язано з особливостями інфраструктури мобільного зв'язку у конкретній місцевості чи тимчасовими технічними труднощами.

Нагадаємо, раніше українців попередили про нову схему шахраїв зі "дзвінками від мобільного оператора".

Джерело матеріала
loader
loader