Експерти пояснили, як університети можуть формувати зі студентів підприємців, здатних створювати стартапи
Експерти пояснили, як університети можуть формувати зі студентів підприємців, здатних створювати стартапи

Експерти пояснили, як університети можуть формувати зі студентів підприємців, здатних створювати стартапи

Експерти пояснили, як університети можуть формувати зі студентів підприємців, здатних створювати стартапи

Підприємницька культура відіграватиме значну роль у повоєнному відновленні України.

У сучасному світі без університетів неможливий розвиток економіки будь-якої країни та технологій, оскільки вони є не лише базою для наукових досліджень та підготовкою кадрів, але й можуть впливати на формування підприємницької культури міст та загалом регіонів, якщо розвиватимуть внутрішню систему інновацій. Для цього закладам вищої освіти необхідно не лише навчати майбутніх фахівців основ теорії фахових дисциплін, а й формувати з них підприємців, які здатні створювати стартапи й стимулювати економічний розвиток держави та регіону, розповідають експертка з акредитації освітніх програм у НАЗЯВО Маргарита Чернишова та засновник і СЕО у YEP Accelerator Андрій Заікін у статті"Українські університети можуть стати кузнею підприємців. Як це зробити?".

Експерти наголошують, що дуже важливим для нашої країни є навчання студентів підприємницької діяльності. Зокрема, розвиток підприємництва може стримати відтік молодих людей з регіонів, оскільки мотивуватиме їх залишатися та розвивати свої міста.

За словами авторів, молодь після закінчення навчання в закладі вищої освіти має вийти на ринок праці з підприємницьким досвідом, щоб не витрачати роки на адаптацію, а одразу впливати на економіку.

"Очевидно, що така місія є новою для українських університетів. І тут дуже корисними є зовнішні програми-акселератори (надають
інтенсивну підтримку для прискореного розвитку вже зріліших команд) та інкубатори (допомагають стартапам на початкових етапах), засновані підприємцями, які залучають студентів до підприємницької діяльності", - йдеться в повідомленні.

Чернишова та Заікін вказують, що нині Міністерство освіти і науки України для експериментального проєкту — мережі "Стартап-школа — інкубатор-акселератор" добирає перші шість університетів. Над методологією створення університетських стартап-студій за підтримки мережі з 17 партнерів в Україні та Європі працює проєкт Seeds of Bravery.

Автори статті наголошують, що підтримка університетських інновацій вплине не лише на професійний та особистісний розвиток української молоді, але й підприємницька культура та стартапи відіграватимуть важливу роль у повоєнному відновленні України.

Експерти називають чотири причини, чому розвиток підприємницьких навичок у студентів є таким важливим:

  • підприємництво підкріплює стійкість — навіть провальні підприємницькі спроби допомагають молоді приймати невдачу як можливість навчитися й допомагають сфокусуватися на довготерміновій візії;
  • дає змогу створювати додаткові можливості для студентів і випускників університетів та мотивувати їх залишитися в Україну і розвивати власну справу;
  • тренд на стартапи генеруватиме сервіси та продукти, що принесуть більше інвестицій в економіку нашої країни;
  • розробки зможуть полегшити процеси реконструкції, адаптації та реінтеграції. Експерти заявляють, що нині важливо під час навчання наголошувати на впливі, соціальному складнику стартапу.

"В турбулентні часи, в які ми живемо, кожному та кожній не завадить стати хоча б на 10% підприємцем. І саме університетська екосистема інновацій може стати гарним стартом для того, аби цей спосіб мислення і сприйняття світу швидше охопив одразу кілька поколінь молоді", - додають автори.

Джерело матеріала
loader