"Рух небезпечних речовин з Сейму сповільнюється": коли отруйна вода з Росії дійде до Чернігова
"Рух небезпечних речовин з Сейму сповільнюється": коли отруйна вода з Росії дійде до Чернігова

"Рух небезпечних речовин з Сейму сповільнюється": коли отруйна вода з Росії дійде до Чернігова

Хоча рух органічних речовин з річки Сейм поступово сповільнюється, до Чернігова отруйній воді лишається всього 74 кілометри. За прогнозами, забруднена вода дістанеться Чернігова вже 3 вересня.

Про це повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України. У свою чергу, Державне агентство водних ресурсів України з цього приводу запевняє, що "ситуація контролюється, в межах своїх повноважень агентство веде посилений моніторинг стану поверхневих вод".

Станом на сьогодні забрруднена вода вже на відстані 92 кілометри від місця, де Сейм впадає у Десну – селище Мале Устя Корюківського району Чернігівської області. Причому Міндовкілля фіксує тенденцію сповільнення руху забруднення: 30 серпня по Десні органічні речовини рухались зі швидкістю 26 км/добу, 31 серпня – 22 км/добу, а сьогодні – 18 км/добу.

"Якщо така тенденція буде зберігатися, відповідно забруднення дістанеться Чернігова орієнтовно 3-5 вересня", – вважають в Міндовкілля. За попереднім прогнозом забруднення мало досягти 1-2 вересня.

"Рух небезпечних речовин з Сейму сповільнюється": коли отруйна вода з Росії дійде до Чернігова

Окрім того, за даними моніторингу на Сумщині начебто "відбувається стабілізація стану річки Сейм" на ділянці від кордону з РФ до селища Чаплищі.

"Там відмічається незначне збільшення розчиненого кисню у воді, зменшення різкого неприємного запаху та відновлення природного кольору", – зазначають в Міндовкілля. Проте у відомстві підкреслюють, що штучна аерація води "неможлива, адже може призвести до повторного забруднення".

Забруднення річки Сейму міністерстві вважають надзвичайною подією, та кажуть що важливо не допустити, щоб забруднені води дійшли до водозабору Києва.

Як повідомляв OBOZ.UA, значне забруднення води і, відповідно, масовий мор риби в українській акваторії річки Сейм було зафіксовано ще 20 серпня (на російських землях – ще раніше). Вже тоді Сумська влада заборонила купання, вилов риби та використання річкової води з Сейму навіть для господарських потреб.

А 28 серпня зʼявилася інформація про те, що в Десні було виявлено отруйну речовину, яка спускається течією з Росії. Про це повідомив Вишгородський міський голова Олексій Момот, однак пізніше видалив свій допис. Тим часом в Київській ОВА заявили, що перевищень шкідливих речовин у Десні не виявили, проте користуватися водою з неї не рекомендували.

Державна екологічна інспекція розкрила ймовірну причину забруднення Десни та Сейма. Там основною версією забруднення вважають порушення процесів на очисних спорудах у російському Курську.

Таким чином, фахівці опосередковано підтверджують припущення, що воду Сейма було отруєно росіянами навмисно (оскільки подія співпадає з початком операції ЗСУ в Курській області).

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader