МВФ продовжує співпрацю з Росією: відправляє першу за час війни місію
МВФ продовжує співпрацю з Росією: відправляє першу за час війни місію

МВФ продовжує співпрацю з Росією: відправляє першу за час війни місію

Міжнародний валютний фонд (МВФ) уперше від початку повномасштабної війни в Україні відправить місію до Росії. Місія розпочне роботу в онлайн-форматі 16 вересня і продовжиться візитом делегації МВФ до Москви для зустрічей з російськими офіційними особами (до 1 жовтня). При цьому в Україні рішення МВФ вже різко розкритикували.

Про відправку місії повідомляє Reuters Зазначається: МВФ став першою великою міжнародною фінансовою організацією, яка відправить свою офіційну місію до Росії після її вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Втім, про намір Фонду якимось чином профінансувати Росію не згадується. Відповідно, місія може мати якийсь інший характер і мати цілі, відмінні від наміру допомагати агресору. Що, тим не менш, не робить сам факт її проведення менш скандальним.

"Востаннє щорічна місія МВФ відвідала Росію в листопаді 2019 року, перед початком пандемії COVID. Від початку війни в Україні жодної місії МВФ до Росії не було. ... Багато західних країн порушували питання про можливість виключення Росії з МВФ... проте це виявилося складним через опір деяких членів – таких як Китай та Індія", – йдеться у повідомленні.

При цьому наголошується: з 1 листопада представником Росії у МВФ буде колишня перша заступния голови Банку Росії Ксенія Юдаєва. Яка:

  • є близькою соратницею голови центробанку РФ Ельвіри Набіулліної;
  • з квітня 2022 року перебуває під санкціями – як голова ради директорів банку "Открытие", яким раніше володів центробанк РФ.

"Банк було продано державному кредитору ВТБ у 2022 році. Відтоді Юдаєва залишила "Открытие". В МВФ заявили, що перевіряє інформацію про висунення Юдаєвої", – йдеться у матеріалі.

В Україні розкритикували МВФ

Зі свого боку, радник керівника Офісу Президента Тимофій Милованов виступив з різкою критикою майбутньої місії МВФ у Росії. За його словами, у такий спосіб фонд знищив свою репутацію.

"Наступним представником Росії у МВФ буде російська банкірка під американськими санкціями. Для МВФ санкції США не діють. Яке право є у МВФ каже комусь щось після цього? Це повне знищення репутації", – висловив думку він.

При цьому Милованов нагадав: саме МВФ наполягає, що не конфіскувати російські активи за кордонм не можна. Припустивши, що "для цих людей етика, прав людини, мораль – це порожнє слово" . А гроші – "на першому місці".

"Це буде перша місія з початку війни. Раніше такі місії не посилали через вторгнення росіі в Україну. Я так розумію, що МВФ вирішило, що це вторгнення закінчилось і можна повертатись до нормальних стосунків", – резюмував він.

Як повідомляв OBOZ.UA, водночас МВФ розпочинає місію для п'ятого перегляду програми розширеного фінансування EFF. Це дозволить Україні залучити 1,1 млрд доларів цієї осені.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader