Рецензія на фільм «Бітлджюс Бітлджюс» / Beetlejuice Beetlejuice

Рецензія на фільм «Бітлджюс Бітлджюс» / Beetlejuice Beetlejuice - Фото 1

5 вересня в кінотеатрах стартувала фентезійна комедія жахів «Бітлджюс Бітлджюс», яка є сиквелом культового фільму Тіма Бертона «Бітлджюс» 1988 року. До своїх ролей повертаються Майкл Кітон, Вайнона Райдер та Кетрін О’Гара, а окрім них до проєкту долучилися й зіркові новачки — Джастін Теру, Віллем Дефо, Моніка Беллуччі та Дженна Ортега, яка вже встигла отримати досвід успішної співпраці з режисером у хітовому шоу «Венздей». У рецензії нижче розбираємось, чи вартувало Бертону викопувати з могили свій вже трохи призабутий кінораритет.

історія цілком у дусі першого фільму, тож усім його шанувальникам «Бітлджюс Бітлджюс» обов'язковий до перегляду; усвідомлена мінімізація використання комп'ютерних спецефектів на догоду олдскульним практичним ефектам; стрічка непогано розважає та моментами щиро смішить; чудовий акторський склад; гарне музичне оформлення від постійного композитора у фільмах Бертона Денні Ельфмана;

після перегляду важко позбутися думки, що автори все ж не використали на максимум наявний потенціал; персонажа Моніки Белуччі буквально злили у кінцівці; як і у випадку з оригіналом, хотілося більше витівок від Бітлджюса;

7.5/10
Відключайте рекламу - підтримуйте ITC! Рецензія на фільм «Бітлджюс Бітлджюс» / Beetlejuice Beetlejuice - Фото 2

«Бітлджюс Бітлджюс» / Beetlejuice Beetlejuice

Жанр темне фентезі, чорна комедія жахів
Режисер Тім Бертон
У ролях Майкл Кітон, Вайнона Райдер, Кетрін О’Гара, Дженна Ортега, Джастін Теру, Моніка Беллуччі, Віллем Дефо, Берн Ґорман, Денні ДеВіто
Прем’єра кінотеатри
Сайт IMDb, офіційний сайт

Родину Дітців спіткала сумна новина — глава сімейства Чарльз Дітц потрапив у авіатрощу і загинув. Хоча саме падіння літака в океан і не вбило його, пережити напад підступної акули в нещасного не було жодних шансів. Тож усі родичі збираються у Вінтер-Рівер, щоб провести в останню путь померлого. До безутішної вдови Делії та її падчерки Лідії, котра стала ведучою надприродного шоу Ghost House, додається трохи придуркуватий бойфренд останньої Рорі та її похмура донька Астрід.

Тим часом все ще катастрофічно неохайний біоекзорцист Бітлджюс не покидає надій женитися на Лідії, але наразі у нього виникла більш серйозна проблема. На екстравагантного веселуна з потойбіччя розгортає полювання мстива колишня Делорес, котра володіє здібністю висмоктувати душі. В якийсь момент життя змусить Лідію таки промовити тричі поспіль ненависне ім’я, і двом старим знайомим доведеться укласти взаємовигідну угоду. От тільки чи вдала це ідея — питання риторичне.

Рецензія на фільм «Бітлджюс Бітлджюс» / Beetlejuice Beetlejuice - Фото 3

36 років тому химерний «Бітлджюс» став лише другою повнометражною роботою в кар’єрі Тіма Бертона, що не завадило фільму отримати впевнений успіх. Це дозволяло режисеру та кінокомпанії Geffen Film Company сподіватися на сиквел, і ідея його втілення у життя витала у повітрі ще з початку 90-х. Але тяганина з написанням сценарію не дозволила розпочинати знімання, тож Бертон, разом з виконавцем ролі Бітлджюса Майклом Кітоном, відправилися працювати над «Бетменом».

Після багаторічних коливань повітря сиквел був анонсований аж у 2022-му спільно Warner Bros. та продюсерською компанією Бреда ПІтта Plan B Entertainment, і після того справа зрушила з мертвої точки. Наскільки доцільним виглядає повстання з мертвих «Бітлджюса» через 36 років після прем’єри оригінального фільму? Цілком собі.

Здається, що після корпоративного рабства в Disney Тім Бертон наче розквітнув. У 2022-му він доклав, вибачте за каламбур, руку до надуспішного «Венздей». А з виходом другого «Бітлджюса», котрий писався авторами нетфліксівського хіта Майлзом Мілларом та Альфредом Гофом, довів, що і досі знаходиться у гарній формі. І це не кажучи про те, що новою пасією постановника стала італійська красуня Моніка Беллуччі.

Рецензія на фільм «Бітлджюс Бітлджюс» / Beetlejuice Beetlejuice - Фото 4

У випадку з другою частиною все доволі просто: якщо вам сподобався перший фільм і загалом близький макабричний стиль Тіма Бертона, сиквел обов’язковий до перегляду. Якщо ж ні — принаймні, дайте проєкту шанс, адже він припускає багато веселощів і пустощів, нехай навіть з гірким присмаком смерті.

Бертон лишається вірним собі та пропонує у міру захопливу подорож загробним світом, декілька лячних образів (один з яких викликає стійку асоціацію із зловісною лялькою Чакі, а інший можна приміряти на собі на спеціальному тематичному сайті), достатню кількість абсурдного, але винахідливого гумору, яскраві музичні номери.

Перекочували сюди і деякі знахідки попередника, зокрема, піщаний дюнівський хробак і ще трошки ксеноморф, а також кумедні чоловічки з макітрою розміром з апельсин. Нікуди не поділося й до смерті бюрократичне потойбіччя, у порівнянні з яким перебування в Управлінні часовими змінами з серіалу «Локі» здасться легкою прогулянкою. Усе це підкріплюється зірковим акторським складом, і кожен з виконавців, склалося враження, весело провів час на знімальному майданчику.

Рецензія на фільм «Бітлджюс Бітлджюс» / Beetlejuice Beetlejuice - Фото 5

Моніка Беллуччі навіть в образі мертвої відьми виглядає надзвичайно привабливо, шкода тільки, що її сюжетна лінія не отримує належної кульмінації. Віллем Дефо, після «Бідолашних створінь», знову стає жертвою потужного гриму, але видно, що буквально кайфує від ролі колишнього актора поліційних бойовиків, а нині — такого собі агента примарного патруля. Дженна Ортега видає Венздей Аддамс на мінімалках, зате в одному з діалогів згадує про «Крик» Едварда Мунка, що відсилає до однойменної, також відносно недавно реанімованої франшизи з далекого минулого.

Та найбільше з усіх куражиться, на хвилинку, вже 73-річний Майкл Кітон, у якому ніби ще більше запалу й енергійності, ніж три з половиною десятиліття тому (момент з культовою Right Here Waiting Річарда Маркса справді незабутній, ось такого хотілося б побільше).

Після перегляду «Бітлджюс Бітлджюс» важко позбутися думки, що запропонована творцями історія могла виглядати ще більш захопливою, а гумор — концентрованішим та більш забійним. Але і наявного пороху у порохівницях поки достатньо, щоб цікаво і розслаблено провести час біля екрана. Та й не має права бути провальним кіно, у якому Тім Бертон за допомогою степлера збирає нам на радість цілісіньку Моніку Беллуччі.

Рецензія на фільм «Бітлджюс Бітлджюс» / Beetlejuice Beetlejuice - Фото 6

Однозначно дивитися усім шанувальникам першого «Бітлджюса» та творчості Тіма Бертона.