Росіяни масово скаржаться: працювати змушують понад норму, але недоплачують
Росіяни масово скаржаться: працювати змушують понад норму, але недоплачують

Росіяни масово скаржаться: працювати змушують понад норму, але недоплачують

Майже третина росіян (29%) перепрацьовують кожен день чи майже щодня. Ще 23% стикаються з перепрацюваннями двічі-тричі на тиждень. При цьому майже половині працівників за додаткове навантаження не доплачують. Серед причин же регулярних перепрацювань 46% респондентів назвали періоди високого сезону та велике завантаження на роботі.

Водночас ще 12% росіян розповіли, що їм доводиться перепрацьовувати щонайменш, один раз на тиждень, повідомили росЗМІ. Зазначивши: ще 17% розповіли, що роблять це кілька разів на місяць.

Проте знайшлися й ті, хто ніколи не перепрацьовують. Таких – 23%.

Чому росіян змушують переробляти

Загалом, серед причин регулярних перепрацювань 46% респондентів назвали періоди високого сезону і велике завантаження на роботі. А крім того:

  • 34% опитаних працюють більше належного у разі відсутності на робочому місці колег через відпустку чи хворобу;
  • 33% – через проблеми внутрішніх процесів і многозадачности;
  • 25% роблять це через високу плинність кадрів;
  • 22% – через довгий пошук співробітника на вакантне робоче місце.

Грошей за переробки не платять

Водночас, зазначається, майже половина опитаних повідомили, що компенсації за перепрацбвання на їхньому поточному місці роботи не передбачено. Таких – 48%.

Ще 49% розповіли, що переробки суттєво впливають на його здоров'я. Переважно респонденти скаржилися на недосипання та хронічну втому.

Бідних росіян стане ще більше

Тим часом у Росії значними темпами прискорюється інфляція. Так, наприкінці серпня індекс цін на продовольчі товари склав 9,85%.

Особливість же продовольчої інфляції полягає в тому, що найсильніше вона б'є по малозабезпечених людях. Згідно з опитуваннями, частка населення, якому вистачає грошей на їжу, але не вистачає на купівлю одягу або взуття, в РФ багато років тримається на рівні близько 20-25%.

"Зростання цін на їжу набуває все більш лякливого характеру", – коментують ситуацію російські економісти.

Вони відзначають, що ріст цін прискорюється на свинину, молочні продукти та олію. Крім того, чорний та білий хліб, борошно, вермішель дорожчають безперервно.

Але дорожчають не лише продукти: заборона експорту не захистила ціни на бензин від зростання – він продовжився і навіть випередив інфляцію. Крім того, підвищений характер має зростання цін на будматеріали, а з минулого тижня спостерігається і зростання індексів цін на автомобілі – і вітчизняні, і іномарки.

При цьому ознак уповільнення інфляції немає. Вона йде вище за верхню межу нового прогнозу Центробанку РФ – 7% за підсумками року.

Як повідомляв OBOZ.UA, водночас, після посилення санкцій Росії довелося закуповувати готівкові долари у Руанди. Зокрема, у січні 2024 року РФ придбала у цієї африканської держави готівкову американську валюту на суму 29,21 млн доларів. У поставці були банкноти номіналом 100 доларів. За митною декларацією, їхня загальна вага склала 292,1 кг.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader