ЗСУ переходять на нову модель забезпечення харчуванням бійців, — Міноборони
ЗСУ переходять на нову модель забезпечення харчуванням бійців, — Міноборони

ЗСУ переходять на нову модель забезпечення харчуванням бійців, — Міноборони

Періодично спливають факти про постачання армійцям неякісних продуктів. Нова система створить додаткові механізми контролю їхньої якості, а також забезпечить безперервність постачання.

Міністерство оборони України представило нову модель забезпечення харчуванням української армії, розроблену закупівельним агентством "Державний оператор тилу" (ДОТ). Про це 9 вересня повідомили представники оборонного відомства на зустрічі з потенційними постачальниками та виробниками.

За даними Міноборони, пілотний проєкт буде запущено в кількох областях країни з лютого 2025 року. На першому етапі нова модель буде впроваджена в Києві, Київській, Вінницькій, Житомирській, Черкаській та Кіровоградській областях. Протягом першого року вона функціонуватиме паралельно з поточною системою постачання.

Заступник міністра оборони Дмитро Клименков наголосив, що основна мета реформи — поліпшення якості продукції, що постачається, та підвищення ефективності процесу забезпечення. Нова система створить додаткові механізми контролю за якістю продуктів, що постачаються для потреб Збройних сил України, а також забезпечить безперервність постачання.

Згідно з новою моделлю, постачальники отримуватимуть компенсацію за товар і оплату за супутні послуги, як-от складування і транспортування, на основі угоди про рівень послуг.

Важливим елементом нової системи стане фіксована гранична вартість продукції в каталогах. Близько 75% товарів закуповуватимуть безпосередньо через відкриті майданчики ДОТ, а решту категорій продукції постачальники зможуть купувати самостійно у субпідрядників, яких також контролюватимуть на відповідність стандартам.

Важливо Що їстимуть захисники: як зміниться харчування в ЗСУ вже в липні (фото)

Також ДОТ запровадить чорний список для компаній, які порушують договірні зобов'язання. Це обмежить можливість недобросовісних постачальників брати участь у процесі забезпечення харчування армії в майбутньому.

"Наша головна мета – забезпечити підвищення рівня як якості продуктів, що отримують Збройні сили, так і ефективності самого процесу постачання. Щоб при дотриманні прозорих правил гри всі учасники процесу були зацікавлені в забезпеченні безперервного та якісного постачання ЗСУ", — зазначила програмна директорка з напрямку харчування ДОТ Галина Літош.

Нагадаємо, 4 вересня журналістка Тетяна Ніколаєнко повідомила, що українські військовослужбовці під Покровськом отримують неякісні продукти. Зокрема, бійцям на передову постачали зіпсоване м'ясо.

Теги за темою
Збройні сили України продукти
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader