Британія закликала до громадського розслідування вбивста правозахисника у 1989 році
Британія закликала до громадського розслідування вбивста правозахисника у 1989 році

Британія закликала до громадського розслідування вбивста правозахисника у 1989 році

Британія закликала провести громадське розслідування вбивства в Північній Ірландії в 1989 році адвоката з прав людини Пета Фінукейна.

Журналісти розповіли, що Фінукейн, який представляв широке коло клієнтів, включаючи провідних ірландських націоналістів, був застрелений у своєму будинку на очах у дружини і трьох дітей пробританськими "лоялістськими" бойовиками, які, за незалежним розслідуванням 2012 року, вступили у змову з британськими силами безпеки.

Як зазначило агентство, після низки розслідувань у 2004 році судовий розгляд під керівництвом судді дійшов висновку, що необхідне публічне розслідування.

Британський міністр Північної Ірландії заявив тоді, що таке розслідування буде проведено.

Проте, у 2011 році британський уряд вирішив провести лише незалежне розслідування, а у 2012 році тодішній прем'єр-міністр Девід Кемерон заявив, що це розслідування виявило "шокуючий" рівень державної змови у вбивстві.

У 2019 році родина Фінукейнів звернулася до Верховного суду Британії, який постановив, що дружина Фінукейна має законне право на проведення публічного розслідування.

Ірландський уряд і правозахисні організації також закликали до такого розслідування.

Водночас журналісти зазначили, що британія у 2020 році відхилила заклики до громадського розслідування, заявивши, що це може зашкодити розслідуванню справи північноірландською поліцією.

Громадське розслідування – це велике розслідування, скликане міністром уряду, якому можуть бути надані спеціальні повноваження для примусу до надання свідчень та оприлюднення інших форм доказів.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader