Грошова допомога «дітям війни»: юристи спростували фейк
Грошова допомога «дітям війни»: юристи спростували фейк

Грошова допомога «дітям війни»: юристи спростували фейк

Грошова допомога «дітям війни»: юристи спростували фейк

Інформація розповсюджувалася у соціальних мережах.

Через війну, яку розпочала Росія, страждають діти і дорослі. Неповнолітні, які постраждали через бойові дії, можуть отримати відповідний статус. У соціальних мережах розповсюджувалася  інформація стосовно «нового» Закону про статус «дитини війни», згідно з яким із 1 вересня 2024 р. начебто передбачається грошова допомога у розмірі 15 тис. грн щомісяця протягом трьох років.

Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» пояснили, чому не варто вірити цій новині.

В Україні справді існує Закон «Про соціальний захист дітей війни», однак прийнятий він ще 18 листопада 2004 р., а набрав чинності 1 січня 2006 р. Інших законів, які стосуються цього питання, не існує і останнім часом таких не приймалося.

У соціальних мережах, зокрема Тік-Тоці, йдеться про законопроєкт №4995, що був прийнятий давно і стосується питань забезпечення жилими приміщеннями військовослужбовців та членів сімей військовослужбовців.

Відповідно до вказаного вище Закону поняття «дитина війни» застосовується лише щодо осіб, які є громадянами України та яким на час закінчення Другої світової війни (тобто, станом на 2 вересня 1945 р.) було менше 18 років.

Стосовно дітей, які постраждали від збройної агресії РФ проти України, офіційно застосовується термін «дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів». Порядок отримання цього статусу регулюється постановою Кабміну від 5 квітня 2017 р. №268.

Спрощено, для економії часу, може використовуватися «дитина війни», однак нормативне визначення - «дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів».

На сьогоднішній день отримання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, не підкріплено наданням окремого виду соціальної допомоги.

Такі діти мають право на окремі пільги, наприклад, безкоштовне харчування в закладах освіти, першочергове зарахування до дошкільних навчальних закладів тощо.

Нагадаємо, хто та як може отримати допомогу для одиноких батьків.

Джерело матеріала
loader