В країні ЄС вилучать авто з номерами Білорусі і віддадуть Україні: ЗМІ дізналися деталі
В країні ЄС вилучать авто з номерами Білорусі і віддадуть Україні: ЗМІ дізналися деталі

В країні ЄС вилучать авто з номерами Білорусі і віддадуть Україні: ЗМІ дізналися деталі

Парламент Латвії легалізував конфіскацію автомобілів з реєстрацією Білорусі. Місцеві ЗМІ припускають, що вилучені авто передаватимуть Україні.

Як повідомила пресслужба Сейму, 12 вересня латвійські депутати ухвалили у другому читанні законопроєкт з поправками до закону "Про дорожній рух". Згідно з новими умовами, всі транспортні засоби з білоруською реєстрацією мають бути вивезені з території Латвії або перереєстровані до 31 жовтня.

"Після закінчення зазначеного терміну транспортні засоби з Білорусі зможуть в'їжджати до Латвії лише для одноразового перетину території Латвії транзитом, попередньо звернувшись до електронних послуг Дирекції безпеки дорожнього руху. Також після цього терміну до Латвії зможуть в'їжджати транспортні засоби, зареєстровані в Білорусі для потреб дипломатичних та консульських служб, посольств та делегацій, а також з гуманітарною метою", – пояснили у Сеймі.

Місцеве видання Delfi пише, що "імовірно, у разі недотримання нового регулювання транспортні засоби, зареєстровані у Білорусі, будуть конфісковані на користь України". Офіційно цієї норми у законопроєкті немає.

Такі заходи стали були запроваджені відповідно до санкцій, які Європейський Союз запровадив щодо режиму самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. Втім з 16 серпня 2024 року Литва також повністю заборонила в'їзд на свою територію автомобілям, зареєстрованим у Білорусі, незалежно від громадянства власника чи водія. Рішення було ухвалено в рамках посилення санкцій Європейського Союзу проти Білорусі через її допомогу Росії у війні проти України.

З липня цього року країни Балтії – Латвія, Литва та Естонія – координовано посилили санкції проти Білорусі. Зокрема, вони заборонили ввезення білоруських транспортних засобів на свої території, що є частиною ширших санкційних заходів, запроваджених ЄС.

Також OBOZ.UA повідомляв, що у Латвії пропонують заборонити громадянам Росії та Білорусі купувати землю в країні. Міністерка закордонних справ Латвії Байба Браже навіть обговорила цю ініціативу із представниками інших країн.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader