Під льодами Антарктиди зловісні "пальці смерті" тягнуться до дна: це вперше зняли на відео
Під льодами Антарктиди зловісні "пальці смерті" тягнуться до дна: це вперше зняли на відео

Під льодами Антарктиди зловісні "пальці смерті" тягнуться до дна: це вперше зняли на відео

Дослідники вперше зняли формування одного з пальців смерті під крижаним континентом і те, як він заморожує все на своєму шляху.

Води навколо Антарктиди з температурою -2°C можуть здатися вельми недружнім місцем, але це тільки для людей. Більшості морських істот, що мешкають тут, такі умови здаються цілком комфортними. Фактично, життя процвітає в цих водах, але це лише до того моменту, як з-під морського льоду не покажеться так званий "палець смерті", пише IFLScience.

У новій серії серіалу BBC "Великі часи Землі" знімальній групі вдалося закарбувати формування одного такого "пальця смерті", коли він повільно простягався до морського дна, а торкнувшись його, заморожував усе на своєму шляху.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Подібні кадри можуть здатися чимось інопланетним, але насправді в них немає ніякої позаземної активності — це бринкіл — трубка льоду, що містить у собі розсіл і росте всього за кілька годин.

Як утворюються бринікли?

Під час формування морського льоду, солі в морській воді зовсім не стають частиною цієї структури. Замість цього вони утворюють кишені холодного розсолу всередині льоду, що не замерзають через високий вміст солі. Якщо цьому розсолу випаде шанс вирватися у воду під льодами Антарктиди, він зрештою потоне, оскільки вміст солі робить його значно щільнішим за воду, в яку він потрапляє.

Крім того, розсіл набагато холодніший за навколишню воду, внаслідок чого потік опускається вниз і буквально заморожує воду навколо себе. Саме так і утворюються бринкіли. Але на цьому історія не закінчується. Як тільки крижаний сталактит досягає морського дна. Він може продовжити поширюватися, заморожуючи землю і все, що попадеться йому на шляху.

Кадри зростання пальця смерті

Зафіксувати процес формування "пальця смерті" під льодами Антарктиди — завдання не з простих. Вчені давно спостерігають за крижаними сталактитами, але лише нещодавно знімальна група, що працює над серіалом "Заморожена планета", уперше в історії змогла зафіксувати цей процес.

За словами продюсерки серіалу Кетрін Джеффс, через сильний холод і необхідність постійно міняти балони з повітрям дайвери просто не могли залишатися під водою досить довго, щоб закарбувати ріст "пальця смерті" під кригою крижаного континенту.

На щастя, технології не стоять на місці. У результаті вчені використовували підводну камеру, яка змогла зробити покадрову зйомку. Раніше такого обладнання просто не існувало, а тому вченим не вдавалося зафіксувати цей процес. Тепер вони нарешті домоглися успіху.

Раніше Фокус писав про те, що під льодами Антарктиди 34 млн років ховається щось дивовижне.

Теги за темою
дослідження вчені
Джерело матеріала
loader
loader