Хто не порушує ПДР? Хитре завдання для водіїв
Хто не порушує ПДР? Хитре завдання для водіїв

Хто не порушує ПДР? Хитре завдання для водіїв

ПДР є основою безпеки на дорозі. Їхнє дотримання є ключовим для запобігання аваріям, забезпечення порядку на дорогах та створення безпечних умов для всіх учасників руху

Реальність сучасних доріг показує, що, попри добрі наміри, навіть досвідчені водії можуть час від часу ненавмисно порушувати ПДР. Щоб мінімізувати такі ситуації, auto_pdr.ua поділився тестовим завданням, яке нагадає деякі важливі правила.

Хто з водіїв не порушує правила в цій ситуації?

  • А. Зелений і жовтий автомобіль;
  • Б. Зелений, червоний і жовтий автомобіль;
  • В. Жовтий і синій автомобіль;
  • Г. Ніхто не порушує.

Для початку потрібно розглянути значення дорожніх знаків, які є на зображенні. Для червоного та зеленого автомобіля діє знак 2.3 Головна дорога.

Хто не порушує ПДР? Хитре завдання для водіїв

Він надає їм право першочергового проїзду нерегульованих перехресть, тобто таких, де немає світлофорів чи регулювальника.

Хто не порушує ПДР? Хитре завдання для водіїв

Також на зображенні є знак 5.32.3 Тупик, що не забороняє поворот, та 3.23 Поворот ліворуч заборонено. Останній забороняє поворот ліворуч, але при цьому дозволяє здійснювати розворот.

Хто не порушує ПДР? Хитре завдання для водіїв

Зважаючи на це можна зробити висновок, що зеленому автомобілю дозволено повертати праворуч, а червоному – розвертатися. Тому вони можуть безперешкодно рухатися зазначеними траєкторіями.

Тепер варто розглянути траєкторії синього та жовтого автомобілів. Щоб визначити, в яких напрямках вони можуть рухатися, потрібно згадати правило 10.4.

10.4 Перед поворотом праворуч та ліворуч, у тому числі в напрямку головної дороги, або розворотом водій повинен завчасно зайняти відповідне крайнє положення на проїзній частині, призначеній для руху в цьому напрямку

Тобто водій жовтого авто може здійснити поворот, а водій синього ні, оскільки перебуває не на крайній смузі.

Правильна відповідь

Оскільки всі автомобілі, окрім синього, можуть рухатися запланованими траєкторіями без порушення правил, правильна відповідь Б.

Раніше OBOZ.UA публікував схожу задачу, де треба було визначити, хто з водіїв зможе без порушення виконати задуманий поворот.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader