Екологічна катастрофа на річках Сейм та Десна: у Міндовкілля запевнили, що якість води у Києві та Броварах відповідає нормі
Екологічна катастрофа на річках Сейм та Десна: у Міндовкілля запевнили, що якість води у Києві та Броварах відповідає нормі

Екологічна катастрофа на річках Сейм та Десна: у Міндовкілля запевнили, що якість води у Києві та Броварах відповідає нормі

Якість води у річці Десна у місцях водозаборів Києва та Броварів перебуває в межах норми. Ризики для здійснення водозабору відсутні.

Про це повідомляє Міндовкілля. Окрім того, якість води в річці Сейм на території Чернігівської області також покращується.

"15 вересня 2024 року на річці Десна в межах Київщини якість води у місцях водозаборів Києва та Броварів перебуває у межах норми. Ризики для здійснення водозабору відсутні. Перевищень за вмістом пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук, а також важких металів не виявлено. Загибелі риби не виявлено, показники розчиненого кисню у межах норми, фіксується потемніння води. По азоту амонійному, нітритах та хлоридах перевищень не зафіксовано", – йдеться у повідомленні відомства.

У Міндовкілля також зазначили, що забруднення, яке рухається Десною, менш концентроване, ніж було на початку у річці Сейм та у точках відбору води на Чернігівщині.

Окрім того, за даними Київводоканалу та Київського міського центру контролю і профілактики хвороб МОЗ України, у відібраних пробах питної води на ранок 15 вересня в контрольних точках централізованого водопостачання Києва перевищення не виявлено.

"Вкотре наголошуємо, що за даними Київводоканалу та оцінками науковців, очисні споруди Київводоканалу справляться із забрудненням у разі його доходження до точок водозабору. Тож якість води у кранах споживачів не зміниться та відповідатиме вимогам Державних санітарних норм і правил. Єдиний ризик – можливий запах", – йдеться в повідомленні Міндовкілля.

Втім, як зазначають у відомстві, для усунення неприємного запаху "Київводоканалом" вже заготовлено 120 тонн пилоподібного активованого вугілля. У випадку погіршення показників якості води у Десні компанія буде застосовувати технологію посиленого очищення води з використанням пилоподібного активованого вугілля. Це дозволить усунути органічні забруднення та неприємні запахи.

Раніше повідомлялось, щохоча забруднення у Сеймі та Десні зберігається, перевищення нормативів по вмісту пестицидів, поліароматичних вуглеводнів та важких металів у водах зазначених рік не зафіксовано. Проте пляма забруднення продовжує свій рух, і прогнозується, що вона може досягти Київщини вже за чотири дні.

Як повідомляв OBOZ.UA, значне забруднення води та, відповідно, масовий мор риби в українській акваторії річки Сейм було зафіксовано ще 20 серпня (на території РФ ще раніше). Вже тоді Сумська влада заборонила купання, вилов риби та використання річкової води з Сейму навіть для господарських потреб.

А 28 серпня зʼявилася інформація про те, що в Десні було виявлено отруйну речовину, яка спускається течією з Росії. Про це повідомив Вишгородський міський голова Олексій Момот, однак пізніше видалив свій допис. Тим часом в Київській ОВА заявили, що перевищень шкідливих речовин у Десні не виявили, проте користуватися водою з неї не рекомендували.

Державна екологічна інспекція вже тоді розкрила причину забруднення Десни та Сейму. Там основною версією забруднення вважають порушення процесів на очисних спорудах у російському Курську.

Таким чином, фахівці опосередковано підтверджують припущення, що воду Сейму було отруєно росіянами навмисно, оскільки подія збігається з початком операції ЗСУ в Курській області.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader