Вчені знайшли новий спосіб використання кавової гущі: це вирішить одразу кілька проблем
Вчені знайшли новий спосіб використання кавової гущі: це вирішить одразу кілька проблем

Вчені знайшли новий спосіб використання кавової гущі: це вирішить одразу кілька проблем

Щороку у світі утворюється близько 10 мільярдів кілограмів кавових відходів. Більшість потрапляє на смітник. Дослідники з Австралії виявили, що якщо обробляти та додавати в суміш обвуглену кавову гущу, з’явиться можливість виробляти на 30 відсотків міцніший бетон.

Їх розумний рецепт може вирішити кілька проблем одночасно: не захламлювати звалища та використовувати органічні відходи з користю, пише Science Alert.

"Утилізація органічних відходів створює екологічну проблему, оскільки виділяє велику кількість парникових газів, включаючи метан і вуглекислий газ, які сприяють зміні клімату", – говорить інженер університету RMIT Раджив Ройчанд.

Вчені знайшли новий спосіб використання кавової гущі: це вирішить одразу кілька проблем

З бурхливим будівельним ринком у всьому світі також постійно зростає попит на ресурсомісткий бетон, що також спричиняє інші екологічні проблеми.

"Безперервний видобуток природного піску в усьому світі, який зазвичай береться з річищ і берегів річок, для задоволення потреб будівельної галузі, що швидко зростає, має великий вплив на навколишнє середовище", – озвучує проблему інший інженер RMIT Джі Лі.

Критичні та довготривалі проблеми з підтримкою сталого постачання піску через обмеженість ресурсів і вплив видобутку піску на навколишнє середовище існують вже роками. То ж задум вчених використовувати кавову гущу дозволить не лише утримувати органічні відходи від звалищ, а також краще зберігати такі природні ресурси, як пісок.

Органічні продукти, такі як кавова гуща, не можна додавати безпосередньо в бетон, оскільки вони виділяють хімікати, які послаблюють міцність будівельного матеріалу. Таким чином, використовуючи низькі рівні енергії, команда нагріла відходи кави до понад 350 °C, позбавляючи їх кисню.

Цей процес називається піролізом. Він розщеплює органічні молекули, в результаті чого утворюється пористе, багате вуглецем деревне вугілля, яке називається біовугіллям, яке може утворювати зв’язки з цементною матрицею та таким чином вбудовуватися в неї.

Ройчанд і його колеги також спробували піролізувати кавову гущу при 500 °C, але отримані частинки біовугілля були не такими міцними.

Дослідники попередили, що їм все ще потрібно оцінити довгостроковість їхнього цементного продукту. Зараз вони працюють над тестуванням того, як гібрид кава-цемент працює під час циклів заморожування/відтавання, водопоглинання, стирання та багатьох інших факторів стресу.

Команда також працює над створенням біовугілля з інших джерел органічних відходів, включаючи деревину, харчові та сільськогосподарські відходи.

"Наші дослідження знаходяться на ранніх стадіях, але ці захопливі відкриття пропонують інноваційний спосіб значно зменшити кількість органічних відходів, які відправляються на звалище", – сказав інженер RMIT Шеннон Кілмартін-Лінч.

Раніше OBOZ.UA розповідав, як насправді кава впливає на серце і скільки можна її пити протягом дня.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader