Чехи вважають, що українці можуть залишитися, але нові біженці не потрібні - опитування
Чехи вважають, що українці можуть залишитися, але нові біженці не потрібні - опитування

Чехи вважають, що українці можуть залишитися, але нові біженці не потрібні - опитування

Підтримка українських біженців у Чехії залишилася такою ж, як у березні 2024 року.

Ставлення чехів до українських біженців залишається незмінним: більшість підтримує перебування українців у країні, але відмовляється від прийому нових біженців.

Про це йдеться в опитуванні, яке провела дослідницька організація STEM.

Згідно з опитуванням, підтримка продовження перебування біженців з України у Чехії залишилася на рівні березня 2024 року. У червні 2024 року 55% респондентів висловилися за продовження дозволу на перебування, тоді як 16% були категорично проти. Для порівняння, в березні 2024 року проти були 22% опитаних. У червні 2023 року 56% чехів підтримували продовження прийому біженців, а 17% були проти.

73% респондентів вважають, що Чехія повинна сприяти легшому залученню українців на ринок праці. Водночас 61% вважають, що країна повинна контролювати приплив нових біженців. Понад половина опитаних (59%) вважають, що Чехія має намагатися зменшити кількість українських біженців у країні. Наразі в Чехії проживають близько 370 тисяч громадян України. Проте 54% чехів вважають, що Українцям, які бажають залишитися в Чехії, слід надати таку можливість.

Директор STEM Яромір Мазак пояснив, що ставлення до українських біженців змінюється залежно від їхньої поведінки. Якщо біженці активно працюють і інтегруються мовно, чеська громадськість демонструє більшу відкритість. Однак частина людей вважає, що деякі біженці недостатньо намагаються інтегруватися.

73% респондентів зазначили, що прибуття біженців не вплинуло на їхнє життя. Водночас 17% вважають, що їхня особиста ситуація погіршилася через появу українців.

Чехи найчастіше зустрічаються з українцями на роботі, в школах та магазинах. Позитивне ставлення до українців мають ті, хто спілкується з ними майже щодня.

Згідно з результатами опитування, 24% чехів оцінюють своє ставлення до українців як переважно позитивне, 41% мають невизначене, але однаковою мірою позитивне і негативне ставлення, 17% – переважно негативне, а 18% майже не мають досвіду спілкування з українцями. 28% респондентів повідомили про проблеми або конфлікти з участю українців.

Нагадаємо, Чехія отримала більше доходів від податків і страхових внесків біженців, ніж витратила на їхню підтримку. У першій половині 2024 року прибуток склав 4,4 мільярда крон.

Джерело матеріала
loader