Україна є найголовнішим пріоритетом для США, – генеральний інспектор Пентагону
Україна є найголовнішим пріоритетом для США, – генеральний інспектор Пентагону

Україна є найголовнішим пріоритетом для США, – генеральний інспектор Пентагону

Спеціальний підрозділ Пентагону займається пильним моніторингом процесу передачі військової допомоги Україні. Голова наглядового відомства Міністерства оборони США Роберт Сторч сказав, що для нього та його колег "Україна – це завдання номер один".

Генеральний інспектор Пентагону дав інтерв'ю "Голосу Америки". Він повідомив, що його служба розпочинає свою роботу ще у США, перевіряє готовність техніки. Далі моніторить процес транспортування, потім – кінцеве використання. Контроль здійснюється також за поповненням запасів американського МО й навчаннями українських воїнів.

"У світі багато чого відбувається, що вимагає реакції Пентагону. Але Україна – однозначно це робота номер один. Я завжди кажу, що це найбільший пріоритет моєї служби та моїх колег", – заявив Сторч.

Безпосередньо від його відомства питаннями України займаються понад 200 осіб. Деякі з них перебувають у Німеччині, Польщі, є слідчі та спостерігачі за програмами в посольстві в Києві.

"Якщо додати наших партнерів з інспекцій Держдепу й USAID – буде 300-400 людей від уряду США", – розкрив чиновник чисельність штабу, який моніторить допомогу для ЗСУ.

Відповідаючи на запитання журналістки щодо корупції в Україні, Сторч сказав, що це давня проблема для країни.

"І ведеться робота, щоб її викорінити. Як я вказую у своєму квартальному звіті, США продовжують допомагати в цьому, і наша система нагляду забезпечує, що так відбувається", – заявив він.

Серед 57 розслідувань (про ймовірні порушення закупівлі, корупцію, потрапляння зброї в чужі руки, крадіжки та інше) станом на вересень 2024 року жоден випадок відомством Сторча підтверджений не був, проте слідчі дії тривають.

Роберт Сторч

Як повідомляв OBOZ.UA, в останні місяці Сполучені Штати передають Україні скромніші пакети військової допомоги, ніж раніше. Причина, як стверджують у CNN, може бути в нестачі запасів зброї, яку Вашингтон готовий жертвувати Києву без зменшення власної обороноздатності.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader