Українські полярники завдяки магнітній бурі змогли побачити унікальне явище над «Вернадським»
Українські полярники завдяки магнітній бурі змогли побачити унікальне явище над «Вернадським»

Українські полярники завдяки магнітній бурі змогли побачити унікальне явище над «Вернадським»

Українські полярники на станції «Академік Вернадський» вдруге за рік «спіймали»  південне полярне сяйво. До цього ж сяйва у регіоні не бачили близько 10 років, повідомили у Фейсбуці Національного антарктичного наукового центра.

Для спостереження сяйва має зійтися низка умов: сильні збурення магнітного поля Землі, не затягнуте хмарами небо, наявність темного часу доби (бо в період антарктичного літа біля станції майже весь час світло).

За даними центру, вночі в геомагнітній обсерваторії на «Вернадському» зафіксували магнітну бурю рівня К-7 за індексом Бартельса (він описує відхилення магнітного поля Землі від норми протягом тригодинного інтервалу й може набувати значень від 0 до 9). Тому полярники відразу вирушили на те місце, де їм вдалося зазнімкувати сяйво місяць тому.

- І хоч на небі були смуги тонких хмар, а повний місяць яскраво освічував простір, однак близько 15 хвилин дослідники спостерігали унікальне явище. На відміну від минулого разу (у середині серпня - ред.), коли сяйво проявилося здебільшого на фото, нині зимівники бачили його неозброєним оком, - розповіли полярники.

У центрі нагадали, що магнітні бурі пов’язані з корональними викидами Сонця, коли величезний потік плазми з «вмороженим» магнітним полем рухається в бік Землі. Взаємодія магнітного поля Сонця та магнітного поля Землі якраз і спричиняє висипання заряджених частинок у верхні шари атмосфери, які ми бачимо як сяйво.

Магнітометричні дослідження є одними з основних на станції «Академік Вернадський» і тривають тут уже 70 років. Українська геомагнітна обсерваторія працює на найвищому світовому рівні й готує односекундні дані в новому форматі. За даними полярників, вони є дуже цінними для аналізу швидкоплинних процесів та їхніх описів і широко застосовуються для супутникових досліджень, прогнозів космічної погоди та геомагнітних бур.

Південне сяйво над Вернадським. Фото: .facebook.com/AntarcticCenter

  • 17 вересня очікується сонячна активність з К-індексом 8 (червоний рівень), що відповідає найсильнішим геомагнітним хвилюванням, здатним впливати на самопочуття та здоров'я метеозалежних людей. 
  • 13 серпня українці спостерігали два надзвичайно красивих явища - північне сяйво, яке можна було побачити у низці регіонів, та зорепад Персеїди – один із найяскравіших метеорних дощів. 
Джерело матеріала
loader
loader