В Украине могут резко повысить премии для некоторых судей
В Украине могут резко повысить премии для некоторых судей

В Украине могут резко повысить премии для некоторых судей

Кабінет Міністрів України у проєкті державного бюджету на 2025 рік пропонує ввести нову систему преміювання для суддів місцевих судів. Згідно з проєктом закону №12000, суддям першої інстанції можуть виплачувати щоквартальні премії у розмірі до 40% посадового окладу за кожен місяць.

Про це пише Sud.ua.

Ця пропозиція викликає ряд питань, оскільки чинний закон про судоустрій і статус суддів не передбачає виплату премій суддям. Більше того, закон встановлює, що суддівська винагорода регулюється виключно цим законом і не може визначатися іншими нормативно-правовими актами.

Суд
Суд

Наразі посадовий оклад судді місцевого суду становить 63 060 гривень, що, за оцінками експертів, значно менше, ніж зарплата в деяких органах виконавчої влади. Однак запропонована система преміювання може створити нові проблеми.

По-перше, незрозуміло, звідки будуть брати кошти на премії, адже бюджет судової влади у 2025 році залишається майже на тому ж рівні, що й у 2024 році. По-друге, виникає питання, як це узгоджуватиметься із законом про судоустрій. По-третє, є сумніви щодо справедливості визначення таких премій та механізму прийняття рішень про їх призначення.

Раніше Рада суддів України пропонувала підвищити розмір посадових окладів суддям місцевих судів, особливо у прифронтових областях, шляхом "розмороження" прожиткового мінімуму для розрахунку окладів суддів. Однак пропозиція щодо встановлення премій не була частиною цих рекомендацій.

Джерело матеріала
loader