"Дюна" у плоті. Перші кадри того, як дитинча тихоходки осідлало величезного хижого хробака
"Дюна" у плоті. Перші кадри того, як дитинча тихоходки осідлало величезного хижого хробака

"Дюна" у плоті. Перші кадри того, як дитинча тихоходки осідлало величезного хижого хробака

Дослідники вперше зняли на відео деталі "крихітного світу", де тихоходці доводиться боротися з величезною нематодою.

Тихоходки, або водяні ведмеді — восьминогі тварини, що переливаються восьминогими, відомі своєю здатністю до виживання. Загалом науці відомо близько 1500 видів тихоходок, що живуть по всій земній кулі — від полюсів до тропіків, пише Science Alert.

Ці істоти широко відомі в усьому світі завдяки своїм незвичайним здібностям виживати — дослідження показали, що тихоходки можуть вижити за екстремальних температур і тиску, а також за відсутності їжі. Ба більше, вчені вважають, що тихоходки могли б вижити навіть у відкритому космосі й на поверхні Місяця.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Тепер дослідники зняли неймовірне відео того, як дитинча тихоходки залізло на спину одного зі своїх найбільших хижаків — мікроскопічного черв'яка, відомого як нематода. Зазначимо, що ролик посів п'яте місце в конкурсі відео "Маленький світ у русі" від Nikon. Цікаво, що відео було зняте 24-річним аматором Квінтеном Гельдхофом за допомогою мікроскопа.

Сутичка тихоходки й нематоди схожа на сцену Дикого Заходу або подорож верхи на хробаку в романі Френка Герберта "Дюна". Попри те, що драматична картина здивувала автора відео, дослідники вважають її цілком логічною.

За словами Сандри Макіннес, яка вивчає тихоходок у Британській антарктичній службі, це одна з тих подій, що цілком може статися, проте рідко в цей момент у вченого під рукою буде камера, щоб зафіксувати момент.

Макіннес зазначає, що тварина на відео, ймовірно, є видом тихоходок Diphascon, довжина яких у середньому становить близько 0,35 міліметра. Ба більше, дослідниця вважає, що є вагома причина того, чому тихоходка могла застрибнути верхи на нематоду. Крихітні черв'яки насправді є прямими й небезпечними хижаками для тихоходок — простими словами, якби дитинча не втрималося верхи на черв'яку, воно б могло проковтнути його.

За словами Пола Бартельса, дослідника тихоходок і професора біології в коледжі Воррена Вілсона, експерименти свідчать, що тихоходки не можуть ходити скляними та пластиковими чашками Петрі. Професор вважає, що тихоходка могла просто зіткнутися з нематодою і черв'як виявився найкращим, за що їй вдалося вхопитися.

Автор відео розповів, що зібрав трохи моху з тротуару біля свого будинку, а потім використовував пристрій під назвою вирва Бермана, щоб відфільтрувати мікроорганізми. У підсумку йому вдалося відокремити нематоду і партію яєць тихоходки, видимих через мікроскоп.

Він зберігав їх на предметному склі в саморобній камері вологості — по суті, закритій коробці з вологими паперовими рушниками, щоб предметне скло не висихало. Через кілька днів тихоходки вилупилися, і по предметному склу бродило близько п'яти дитинчат.

Далі й сталася та сама сцена: одне дитинча попрямувало до нематоди, а потім надзвичайно швидко залізло їй на спину. Квінтен зазначає, що використовував для зйомки мікроскоп Swift 380B, куплений на Amazon, і адаптер, який утримував камеру iPhone 14 Pro на окулярі мікроскопа.

Раніше Фокус писав про те, що названо істоту, яка пережила найбільше масове вимирання на Землі.

Теги за темою
дослідження вчені
Джерело матеріала
loader
loader