Мер Івано-Франківська розповів про обов'язки мовних інспекторів і чи будуть штрафи
Мер Івано-Франківська розповів про обов'язки мовних інспекторів і чи будуть штрафи

Мер Івано-Франківська розповів про обов'язки мовних інспекторів і чи будуть штрафи

В Івано-Франківську на вулицях незабаром з'являться інспектори, які будуть радити російськомовним громадянам безплатні мовні курси, пояснив мер Руслан Марцінків. Таким способом він сподівається розв'язати "засилля російської мови" на вулицях міста.

Мовні інспектори, які незабаром візьмуться до виконання обов'язків в Івано-Франківську, будуть діяти у повній відповідності до українського законодавства. Найближчим часом таких працівників буде близько сотні. Вони ходитимуть вулицями і будуть радити іти на мовні курси, якщо у людей якісь негаразди з українською. Крім того, особливо стежитимуть за сферою обслуговування. Про деталі роботи мовних інспекторів мер Івано-Франківська розповів у ефірі радіо "Західний полюс", а фрагмент ефіру він виклав у YouTube-каналі.

Мовна проблема в Івано-Франківську - Руслан Марцінків про інспекторів див. з 16:23

Марцінків підтвердив, що в Івано-Франківську вже є 74 бажаючих стати мовними інспекторами-волонтерами. Згідно з його оцінками, їх буде близько сотні, оскільки все ще збирають заявки. Коли набір завершиться, відбудеться короткий інструктаж і вони почнуть роботу на вулицях міста. Серед їхніх обов'язків — помічати, якщо хтось з перехожих має проблеми з українською мовою. У такому випадку інспектор має підійти, зробити "толерантне зауваження" і рекомендувати іти на мовні курси, які саме відкриваються у місті. Крім того, штрафувати людей не будуть, оскільки вони цього не можуть зробити відповідно до українського законодавства.

"Це просто буде роз'яснювальна робота в межах такого доброго спілкування", — наголосив мер.

Ще один напрямок роботи, зауважив Марцінків, — це сфера обслуговування: використання української мови співробітниками магазинів, кав'ярень. У цьому випадку інспектори можуть діяти, як й інші громадяни: говорити, що це порушення такої-то норми закону, робити зауваження, закликати перейти на держану, піти на курси, якщо є потреба — онлайн чи офлайн.

"Повноваження [інспекторів — Ред.] — в межах законодавства: вони не мають права штрафувати, тому що в нас це не передбачено", — наголосив посадовець.

Зазначимо, раніше Фокус писав про мовну ініціативу Івано-Франківського мера Марцінківа. 9 вересня мері записав звернення, у якому звернув увагу на "засилля російської мови" на вулицях обласного центру. У зв'язку з цим він запропонував створити мовних інспекторів, які допоможуть розв'язати проблему. Завданням інспекторів буде реагування на російську і рекомендація відвідати мовні курси, якщо є труднощі з державною мовою. Крім того, Марцінків звернувся до мовного омбудсмена, щоб в Івано-Франківську запрацювали безплатні курси для російськомовних. У ефірі "Говорить великий Львів" чиновник пояснив, що єдиний силовий захід, доступний інспекторам — виклик поліції, якщо співрозмовники будуть проявляти агресію.

Нагадуємо, влітку розгорівся мовний скандал на бізнес-івенті, коли організатори вигнали відвідувачку, яку просила спікера перейти на державну мову.

Джерело матеріала
loader
loader