Відомий львівський художник Орест Скоп переніс інфаркт
Відомий львівський художник Орест Скоп переніс інфаркт

Відомий львівський художник Орест Скоп переніс інфаркт

Відомий львівський художник та архітектор Орест Скоп переніс інфаркт. Врятували 72-річного митця спеціалісти Лікарні святого Пантелеймона, виконавши операцію через прокол на руці. І вже просто в реабілітаційному центрі він знову почав малювати, а для захисників, які проходять там реабілітацію, влаштував виставку. Про це розповіли у Першому медоб'єднанні Львова.

- У мене раптово з'явився біль за грудиною, який віддавав у руку. З дружиною ми викликали швидку. У Лікарні Святого Пантелеймона мені одразу зробили ЕКГ і взяли аналіз на тропоніни — характерний показник інфаркту. Аналіз показав високий рівень. Це був інфаркт міокарда, - розповідає Орест Скоп історію свого звернення за медичною допомогою.

 На момент поступлення пацієнта дві коронарні артерії в його серці були звужені аж на 99%. Оперувати треба було негайно. Втручання з розширення просвіту судин інтервенційні кардіохірурги виконали через мінідоступ. Вони зробили маленький прокол на руці чоловіка і через променеву артерію, за допомогою спеціальних мікрокатетерів, завели два стенти для розширення просвіту звужених судин.  

Після успішної операції Орест Скоп відновлював сили у Центрі медичної реабілітації в Брюховичах. Паралельно художник повернувся до улюбленого заняття і відразу у реабілітаційному центрі продовжив створювати свої полотна. 

- Я зрозумів, що не можу жити без своїх картин! На щастя, мені дозволили привезти кілька робіт, над якими я працював раніше. Тут така тиша і спокій: білочки бігають, пташки співають, а вранці – півні. Малюю з величезним натхненням, - каже художник.

Для захисників, які проходять реабілітацію у Брюховичах, Орест Скоп навіть влаштував персональну виставку - просто на терасі. А через два тижні Ореста Скопа виписали додому.

  • Орест Скоп - видатний український художник, архітектор, меценат, дизайнер інтер’єрів та ландшафтів, народився 1952 року у Львові. Вважається одним з перших щодо креативних підходів до організації великих і малих архітектурних форм для численних фестивалів, ландшафтних середовищ, музейних комплексів. Оформив інтер’єри санаторію "Карпати", львівських музеїв С. Крушельницької, М. Грушевського, Музею визвольних змагань. Починаючи з 1982 року, працює над циклом "Козак Мамай" із 300 картин, присвячених пам’яті сліпих кобзарів, розстріляних радянською владою у 1934 році в околицях Харкова. Учасник виставок в Україні та за її межами. Твори Ореста Скопа зберігаються в музейних та приватних збірках багатьох країн світу.
  • 4 вересня у Харкові попрощалися з 18-річною художницею Нікою Кожушко, яка загинула внаслідок російського авіаудару 30 серпня. 

 

Джерело матеріала
loader
loader