Виїзд з країни під час війни: як каратимуть українців, які втекли за кордон
Виїзд з країни під час війни: як каратимуть українців, які втекли за кордон

Виїзд з країни під час війни: як каратимуть українців, які втекли за кордон

З початку повномасштабного вторгнення росії деякі українські чоловіки намагалися нелегально залишити країну, щоб уникнути мобілізації. Це часто призводило до трагедій, коли люди ризикували життям, перетинаючи кордон поза офіційними пунктами пропуску. Про це повідомляє «ТСН».

Одним із трагічних випадків стало потоплення 41 чоловіка в річці Тиса на Закарпатті під час спроби нелегально перетнути кордон. Незважаючи на небезпеки, деяким українцям вдалося перейти до інших країн, але це не захищає їх від відповідальності.

Ухилянти на кордоні, фото: СБУ
Ухилянти на кордоні, фото: СБУ

Перетин кордону України без належних документів або з використанням підроблених документів є незаконним. Це порушення передбачає покарання відповідно до статті 204-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Серед можливих покарань:

  • Штраф у розмірі від 3400 до 8500 грн.
  • Адміністративний арешт терміном до 15 діб.

Особи, які незаконно покинули країну, після повернення стикаються з адміністративними процедурами на кордоні. Співробітники Державної прикордонної служби складають адміністративні протоколи, що можуть призвести до порушення кримінальної справи.

Згідно з Кодексом законів про працю України, відповідні штрафи можуть бути накладені протягом трьох місяців з моменту виявлення правопорушення, але не пізніше року з моменту його скоєння.

Однак якщо з моменту виявлення минуло більше трьох місяців, правопорушник може уникнути штрафу, звернувшись до суду.

Особи, які законно виїхали з країни через офіційні пункти пропуску, такі як волонтери, спортсмени, митці або підприємці, звільняються від штрафів, якщо їх терміни повернення встановлені нормативними актами. Юрист Марина Бекало зазначає, що такі категорії не підлягають відповідальності за невчасне повернення, оскільки Кодекс про адміністративні правопорушення не передбачає таких покарань.

Раніше ми розповідали, що повістку отримають навіть ті, хто не оновив дані: нові правила призову в Україні

Також, можуть бути впевнені: чоловіків закликали оновлювати дані

Джерело матеріала
loader