"Зоряна ніч": у знаменитому шедеврі Ван Гога виявили дивний фізичний феномен
"Зоряна ніч": у знаменитому шедеврі Ван Гога виявили дивний фізичний феномен

"Зоряна ніч": у знаменитому шедеврі Ван Гога виявили дивний фізичний феномен

Всесвітньовідомий шедевр культового художника Вінсента Ван Гога "Зоряна ніч", після 135 років створення, відкриває нові таємниці. Команда дослідників виявила, що закручені візерунки на картині насправді відображають реальну атмосферну турбулентність з дивовижною точністю.

Багато років вченідумали над тим, як Ван Гог створив полотно, на якому небо рухається наче живе. Завдяки сучасним дослідженням вдалось з'ясувати, що нідерландський художник-постімпресіоніст зафіксував більше, ніж просто красу ночі – він, можливо і ненавмисно, проілюстрував складні фізичні явища, пише StudyFinds.

Дослідники з Китаю та Франції, використовуючи мистецькі та наукові знання, вирішили зазирнути у найпотаємніші закутки нічного неба на картині "Зоряна ніч" легендарного митця Вінсента Ван Гога.

"Вирішальну роль відіграв масштаб мазків. За допомогою цифрового зображення високої роздільної здатності ми змогли точно виміряти типовий розмір мазків і порівняти їх із масштабами, очікуваними від теорій турбулентності", – пояснив провідний автор дослідження Юнсян Хуан.

Що таке турбулентність і як її використати у мистецтві

Турбулентність – це хаотичний рух рідин чи повітря. В атмосфері турбулентність відіграє вирішальну роль у погодних умовах і перемішуванні повітря, а також змушує літаки "стрибати" на висоті.

Дослідники використали кілька хитрих підходів, щоб проаналізувати мазки пензля Ван Гога. Вони розглядали різну яскравість кольорів фарби, як заміну енергії фізичного руху в атмосфері. Це як спостерігати за листям, що кружляє на вітрі, аби зрозуміти сам вітер.

Науковці дійшли до висновків, що шаблони на картині "Зоряна ніч" узгоджуються з двома важливими принципами динаміки рідин: законом Колмогорова та масштабуванням Бетчелора.

Вчені пояснюють, що закон Колмогорова описує, як енергія переміщується від більших до менших масштабів у турбулентних потоках. Тут варто уявити великий вир, який розбивається на все менші й менші вітри. Це те, що відбувається в атмосфері, і те, що, здається, зображують більші завихрення Ван Гога.

А масштабування Бетчелора стосується того, як поводиться дрібномасштабна турбулентність. Дослідники виявили, що дрібні деталі мазків пензля легендарного художника відповідають цьому принципу, який описує, як такі речовини, як тепло або забруднювачі, поширюються в бурхливій рідині.

За словами експертів, знайти обидва ці наукові підходи в одній системі важко. І той факт, що художник XIX століття міг так точно вловити складну динаміку турбулентності, вражає. "Це відкриває глибоке та інтуїтивне розуміння природних явищ. Точне уявлення Ван Гога про турбулентність може бути результатом вивчення руху хмар і атмосфери або вродженого відчуття того, як вловити динамічність неба", – сказав Юнсян Хуан.

"Зоряна ніч": у знаменитому шедеврі Ван Гога виявили дивний фізичний феномен

Команда науковців додає, що "Зоряна ніч" – це все-таки художній твір, а не наукова схема. Проте це дослідження відкриває вражаючі можливості для перетину мистецтва та науки. Це показує, що краса та наукова точність не виключають одне одного – насправді вони можуть бути більш тісно пов’язані, ніж ми уявляємо.

Раніше OBOZ.UA запропонував 7 цікавих фактів про легендарного художника Вінсента Ван Гога.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader