Литва може передати Україні затримані пожежні машини, які призначалися для Зімбабве
Литва може передати Україні затримані пожежні машини, які призначалися для Зімбабве

Литва може передати Україні затримані пожежні машини, які призначалися для Зімбабве

Литва розглядає можливість передачі Україні 17 пожежних машин, які були затримані в Клайпеді в минулому році через санкції і мали бути переправлені до Зімбабве.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє BNS.

"Так, проводиться досудове розслідування, і прокурор прийняв рішення, якщо я не помиляюся, що 17 машин, які повинні були відправитися в Зімбабве, повинні бути конфісковані і вирішується питання про їх можливу передачу Україні", – сказала генеральний прокурор Ніда Грюнскене.

Минулого тижня державний новинний портал Південної Африки The Herald опублікував заклик до Литви передати 17 автомобілів, придбаних Зімбабве в Білорусі минулого року.

За словами генерального прокурора Зімбабве, автомобілі були затримані в Клайпедському морському порту в березні минулого року.

"Є рішення прокурора, в якому ми повідомляємо прокуратуру Зімбабве, що ці 17 автомобілів конфісковані, оскільки компанія, яка виготовила ці автомобілі, підпадає під санкції, і сама Зімбабве також підпадає під санкції", – сказала Грюнскене.

За її словами, про це рішення африканська держава також була поінформована дипломатичними каналами.

"Ми чекаємо, чи скористаються вони правом на апеляцію", – сказала генпрокурор.

Зазначається, що генеральний прокурор Зімбабве приїжджав до Литви цього року, щоб повернути автомобілі.

Як відомо, сусідка Литви Латвія регулярно передає Україні автомобілі, конфісковані у п’яних водіїв.

Колишній прем’єр-міністр Латвії Кріш’яніс Каріньш (нині – глава МЗС) в інтерв’ю "Європейській правді" заявляв, що 100% латвійського суспільства підтримують Україну – навіть ті, хто їздить п'яним.

Джерело матеріала
loader
loader