У льоду Антарктики з'явилася дірка розміром зі Швейцарію: чому
У льоду Антарктики з'явилася дірка розміром зі Швейцарію: чому

У льоду Антарктики з'явилася дірка розміром зі Швейцарію: чому

У льоду Антарктики з'явилася дірка розміром зі Швейцарію: чому

Розгадати цю таємницю допомогли тюлені.

У 2016 році, у льоду моря Уеддела в Антарктиці з'явилася гігантська діра. І тепер, через вісім років, вчені з'ясували, що ж сталося, повідомляє IFLScience.

Поява областей відкритої води у морському льоду – досить звичайне явище. У нього навіть є своя назва – ополонка. Але ополонка Мод, яка з'явилася в 2016 році, була найбільшою за 40 років. Її розміри можна порівняти зі Швейцарією.

Спочатку метеорологи пов'язували появу надзвичайно великої ополонки з поєднанням незвичайних умов океану та епічного шторму. Вони навіть використовували морських слонів, прив'язавши до їхніх голов спеціальні пристрої, які допомогли їм дійти такого висновку.

Але на початку 2024 року група дослідників з'ясувала, що у створенні ополонки було задіяно більше факторів, ніж вважалося.

Величезна ополонка з'явилася вже вп'яте в тому самому місці, але в інших місцях нічого подібного не спостерігалося. Чому так відбувається, залишалося незрозумілим. Ополонки з'являлися в період, близький до піку протяжності морського льоду, тобто вони не були результатом відлиги, що настала раніше.

Частина відповіді криється у великій круговій течії, відомій як кругообіг Уедделла, який був надзвичайно сильним у 2015-2018 роках. Вона винесла на поверхню глибокий шар теплої солоної води.

«Це піднесення глибинних вод допомагає пояснити, як може танути морський лід. Але в міру танення морського льоду це призводить до опріснення поверхневої води, що, своєю чергою, має зупинити перемішування. Таким чином, для збереження ополонки має відбуватися інший процес. Має бути додатковий приплив солі звідкись», — заявив співавтор дослідження професор Фаб'єн Роке з Ґетеборгського університету.

Дані, які вчені отримали від тюленів та автономних поплавців, показали, що сіль піднімається турбулентними вихорами, коли течія протікала через височину Мод, підводний хребет, від якого ополонка отримала свою назву.

Але ополонка не з'явився безпосередньо над вершиною височини, а зосередилася на її північному фланзі. Роке та його колеги вважають, що її поява пов'язана з перенесенням Екмана, коли вода рухається під прямим кутом до напрямку вітру, а не тече перед ним.

«Перенесення Екмана було істотним недостатнім інгредієнтом, який був необхідний для збільшення балансу солі та підтримки змішування солі та тепла у напрямку поверхневої води», — заявив співавтор дослідження Альберто Навейра Гарабато з Університету Саутгемптона. І він не розглядався у попередніх дослідженнях причин появи ополонки.

Зміни клімату, можливо, не були прямою причиною появи ополонки Мод, але це не означає, що між ними немає жодного зв'язку. Лід є ізолятором, що блокує передачу енергії між океаном та атмосферою. Його відсутність підвищує цей обмін.

Нагадаємо, у стратосфері над Антарктидою у липні 2024 року відбулося рекордне потепління, яке порушило полярний вихор та вплинуло на глобальні погодні умови. Це рідкісне явище, яке відрізняється від частих потеплінь в Арктиці, може вплинути на погодні явища та рівень озону у всій Південній півкулі.

Джерело матеріала
loader
loader