Чому провалився візит Зеленського до США та як це вдарить по Україні
Чому провалився візит Зеленського до США та як це вдарить по Україні

Чому провалився візит Зеленського до США та як це вдарить по Україні

У Володимира Зеленського навряд чи були ілюзії щодо того, яким складним буде його нинішній візит до США.

Однак навряд чи глава держави особисто чи хтось з його команди міг уявити, що поїздка президента України до США стане візитом в американське передвиборче пекло.

Адже це щось абсолютно безпрецедентне в українсько-американських відносинах.

Про умови, в яких довелося опинитися українському президенту під час візиту до США, читайте в статті директорки Центру "Нова Європа" Альони Гетьманчук Зеленський в американському пеклі: чому візит до США приніс стільки проблем і як їх вирішувати.

Далі – стислий її виклад.

Майже бездоганно пройшовши по тонкому політичному льоду під час візиту до Вашингтона у липні, Володимир Зеленський був впевнений, що йому вдасться зробити це і цього разу.

Зрештою, дійсно вдалося, але спочатку довелося зіштовхнутись з новою політичною реальністю: місце Джо Байдена в боротьбі за посаду президента США від демократів посіла віцепрезидентка Камала Гарріс.

Отже, з одного боку – більш знервований через нову опонентку кандидат в президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп, з іншого – метушлива адміністрація Білого дому, яка відчайдушно шукає рішення для перемоги демократки Камали Гарріс і для посилення президентської спадщини Джо Байдена.

У Трампа натомість відчайдушно шукали можливостей нівелювати різницю в рейтингах підтримки у ключових swing states, від яких зрештою залежать результати виборів.

Зокрема – чи навіть передусім – у штаті Пенсильванія, який Зеленський відвідав з благородною метою.

Він хотів продемонструвати, як від допомоги Україні виграють конкретні підприємства у США, створюються нові робочі місця.

Однак для команди Трампа Пенсильванія сьогодні – це виключно про його власне забезпечення робочим місцем в Овальному кабінеті.

Звідси й така реакція на візит.

Українського президента фактично звинуватили чільні представники Республіканської партії в підігруванні виборчій кампанії кандидата від Демократичної партії, а спікер Конгресу письмово вимагає від Зеленського негайного звільнення посла України.

Тим часом, фокус Білого дому у гонитві за додатковими балами для Камали Гарріс і для зовнішньополітичної спадщини Джо Байдена ще й направляють і на Близький Схід.

Там панує переконання, що хоча б якесь перемир’я на Близькому Сході додало би тих самих балів.

І є певні підстави вважати, що цей пріоритет де в чому заважає, а не допомагає імплементації українського порядку денного.

Та, попри інший, не український фокус у Вашингтоні, Зеленському вдалося привернути увагу до свого візиту широко розрекламованим Планом перемоги, який він віз презентувати і нинішньому президенту, і двом кандидатам.

Завдяки дискусії на тему перемоги України ми виявили і кілька вразливих місць у контексті нашого бачення перемоги.

Це подальший розрив між заявами та діями з боку демократичної адміністрації.

Нинішня адміністрація частково сама себе загнала в пастку позицією, що виключно Україна має пропонувати, на яких умовах і яким чином завершувати війну.

Відповідно, вони не можуть ігнорувати українські пропозиції відкрито.

Натомість, Трамп чітко дає зрозуміти, що цей процес очолить він особисто і зі своїм власним планом.

Відтак Зеленському дуже важливо продемонструвати на зустрічі з республіканським кандидатом, що український план – це не ляпас плану Трампа, а швидше потенційний внесок у його план.

Докладніше – в матеріалі Альони Гетьманчук Зеленський в американському пеклі: чому візит до США приніс стільки проблем і як їх вирішувати.

Джерело матеріала
loader
loader