Китай приховує загибель найновішого атомного підводного човна, - WSJ
Китай приховує загибель найновішого атомного підводного човна, - WSJ

Китай приховує загибель найновішого атомного підводного човна, - WSJ

У Китаї сталася серйозна морська катастрофа. Новий китайський атомний підводний човен затонув поблизу верфі в місті Ухань наприкінці травня - на початку червня цього року. Однак китайська влада досі не визнає факту події.

Газета The Wall Street Journal посилаючись на джерела в уряді США.

Підводний човен, перший у новій серії атомних субмарин класу Zhou, знаходився на завершальному етапі оснащення на верфі Wuchang, коли сталася трагедія. Точні причини інциденту залишаються невідомими, як і доля екіпажу. Немає інформації про те, чи знаходилося на борту ядерне паливо в момент аварії, що викликає додаткове занепокоєння щодо можливих екологічних наслідків.

Перші ознаки можливої ​​катастрофи помітили влітку, коли колишній офіцер підводного флоту США Томас Шугарт звернув увагу на незвичайну активність плавучих кранів на комерційних супутникових знімках верфі. Пізніше він припустив, що крани використовувалися для рятувальної операції затонулого підводного човна.

Китай приховує загибель найновішого атомного підводного човна, - WSJ - Фото 1

Субмарина була збудована державною компанією China State Shipbuilding Corp. і востаннє було помічено біля причалу на річці Янцзи наприкінці травня 2024 року, коли проходила фінальну підготовку перед виходом у море.

Американські офіційні особи повідомляють, що не зафіксували ознак того, що китайська сторона проводила відбір проб води чи довкілля на наявність радіації. Проте експерти вважають, що ризик радіаційного витоку, ймовірно, низький, оскільки підводний човен не виходив у море, а його реактори не працювали на високому рівні потужності.

Раніше повідомлялося, що країни AUKUS забезпечать Австралію атомними субмаринами.

Джерело матеріала
loader
loader