Шведський дипломат після велоподорожі вздовж лінії фронту напише книгу про війну
Шведський дипломат після велоподорожі вздовж лінії фронту напише книгу про війну

Шведський дипломат після велоподорожі вздовж лінії фронту напише книгу про війну

Шведський дипломат Ларс Петер Фреден після велоподорожі вздовж лінії фронту має намір написати книгу про війну Росії проти України, аби розповісти про звичайних українських солдатів і офіцерів.

Про це Ларсен повідомив на пресконференції в Укрінформі.

Він розповів, що йому 73 роки, вісім років тому він залишив дипломатичну службу, його остання посада - посол Швеціїв Китаї, а до того він працював у різних країнах, зокрема, в Росії.

Шведський дипломат після велоподорожі вздовж лінії фронту напише книгу про війну - Фото 1

За словами Ларсена, після відставки він вів спокійне життя у Стокгольмі, читаючи книги 17-18 століття як "класичний інтелектуал".

"Я дуже добре пам'ятаю 24 лютого 2022 року, коли почалася ця велика війна. Я був шокований, хоча, озираючись назад, розумію, що не мав бути шокований, бо, знаючи спосіб мислення росіян, це було очікувано... Через свій вік я не можу воювати, але я хочу боротися. Тому я вирішив написати книгу про війну. І це те, що я зроблю після повернення до Стокгольма. Я проїхав вздовж усієї лінії фронту на велосипеді від Чернігова до Херсона. Я хочу написати у своїй книзі про те, чого, на мою думку, бракує у шведських та світових ЗМІ - розповідей про життя конкретних солдатів та офіцерів", - сказав Ларсен.

Він розповів, що завдяки ЗСУ отримав доступ до багатьох підрозділів на лінії фронту, мав змогу відвідати позиції та пожити з бійцями у бліндажах, а велоподорож дала йому змогу побути на самоті із своїми думками.

"У мене дуже багато вражень, але основними поділюсь. Я побачив справді дуже високий рівень бойового духу українських бійців... Зі свого боку, я був дуже здивований та розчарований, що ЄС і країни Європи не були достатньо швидкими у наданні допомоги Україні на початку війни. Інколи мене запитували, хто переможе у цій війні. Я вважаю, що Україна має шанс перемогти. Моя точка зору дещо відрізняється від думок деяких світових політиків, дипломатів та оглядачів, які вважають, що у затяжній війні Росія переможе, бо вона ніколи не здається, а Путін не шкодує ресурсів і життя людей. Але я хочу всім нагадати, що Росія інколи здається. Вона здалася в Афганістані, Чечні, у Першій світовій війні, а ресурси Росії не безмежні", - зазначив дипломат.

Цьогорічна велоподорож Ларса Петера Фредена вздовж українського фронту тривала з 1 серпня по 25 вересня. Шведський дипломат стартував з Києва та відвідав такі міста: Буча, Бровари, Козелець, Чернігів, Конотоп, Суми, Охтирка, Богодухів, Харків, Чугуїв, Ізюм, Краматорськ, Дружківка, Покровськ, Павлоград, Дніпро, Запоріжжя, Томаківка, Нікополь, Грушівка, Високопілля, Велика Олександрівка, Лиманець, Херсон та інші. Загалом він здолав 1 662 кілометри.

Це вже друга велоподорож шведського дипломата Україною. Минулого року він здолав маршрут довжиною у 2 200 км.

Велосипед, на якому Ларс здійснив велотур Україною, – українського виробництва, придбаний у Києві. Його він передав до Херсонського музею, де працює виставка про війну.

Як повідомляв Укрінформ, шведський політик Ларс Петер Фреден, який 60 днів мандрував Україною, щоб привернути увагу Європи до війни в Україні, подарував херсонському краєзнавчому музею свій велосипед та шолом.

Джерело матеріала
loader