"Ситуація критична": в ООН заявили про нестачу коштів для допомоги українцям цієї зими
"Ситуація критична": в ООН заявили про нестачу коштів для допомоги українцям цієї зими

"Ситуація критична": в ООН заявили про нестачу коштів для допомоги українцям цієї зими

Організація Об'єднаних Націй повідомляє про брак фінансування для надання допомоги Україні протягом зимового періоду. Це відбувається на тлі російських бомбардувань, які знищили половину потужностей електромережі країни.

За словами представниці Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) в Україні Кароліни Ліндхольм Біллінг, "реальність така, що ситуація з фінансуванням для таких організацій, як наша, занадто низька в цей час року - ми профінансовані на 47 відсотків".

Україна готується до складного холодного сезону після того, як кампанія бомбардувань з боку Москви спустошила критично важливу інфраструктуру. "Очікування та прохання від влади щодо підтримки від таких організацій, як УВКБ ООН, насправді зростають", - зазначила Ліндхольм Біллінг.

В Україні наразі налічується близько 3,6 мільйона внутрішньо переміщених осіб. Просування російської армії в східному регіоні Донецька та збільшення кількості авіаударів змушують більше людей покидати свої домівки. "Майже 99 000 людей були евакуйовані або втекли з прифронтових сіл Донецької області з 1 серпня", - повідомила представниця УВКБ ООН.

Гуманітарна допомога
Гуманітарна допомога
Caritas-Spes

УВКБ ООН допомагає місцевим українським організаціям розміщувати переміщених осіб і надає найбільш вразливим верствам населення припаси для підготовки до зими. Близько 650 000 осіб отримують допомогу, таку як теплий одяг або комплекти для кращої ізоляції своїх будинків.

Європейські чиновники в сусідніх з Україною країнах побоюються, що якщо не буде термінової допомоги для відновлення електропостачання, цієї зими може виникнути нова хвиля біженців до ЄС. УВКБ ООН з літа спостерігає зростання кількості людей, які називають відключення електроенергії або відсутність електрики ключовою причиною виїзду з країни.

"Отже, головне послання полягає в тому, що критично важливо, щоб Україна отримала підтримку для відновлення пошкодженої енергетичної інфраструктури, створення децентралізованих потужностей з виробництва енергії", - додала Ліндхольм Біллінг.

Джерело матеріала
loader