Швейцарія пояснила підтримку мирної ініціативи Китаю та Бразилії
Швейцарія пояснила підтримку мирної ініціативи Китаю та Бразилії

Швейцарія пояснила підтримку мирної ініціативи Китаю та Бразилії

Швейцарія висловила підтримку мирній ініціативі Китаю та Бразилії щодо України, незважаючи на відсутність посилання на Статут ООН та прямої згадки про територіальну цілісність України.

Ніколас Бідо, речник Федерального департаменту закордонних справ (FDFA) Швейцарії, заявив у п'ятницю інформаційному агентству Keystone-SDA, що Швейцарія підтримує ініціативу, оскільки вона закликає до припинення вогню та політичного вирішення конфлікту.

За словами Бідо, ініціатива важлива, оскільки пропонує альтернативу "войовничій риториці, яка лунала цього тижня в ООН як з українського, так і з російського боку". При оприлюдненні ініціативи Швейцарія наголосила на важливості посилання на Статут ООН, якого бракувало.

Бідо зазначив, що цього тижня міністр закордонних справ Китаю нагадав про важливість Статуту ООН у рамках ініціативи в Раді Безпеки ООН. Для FDFA ініціатива відповідає рамкам Статуту ООН.

Швейцарію запросили на зустріч, яку обидві країни провели в п'ятницю на полях Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку. Бідо підтвердив, що Швейцарія була єдиною західною країною, яку запросили. За даними "Le Temps", США та європейські країни не підтримують цю ініціативу, оскільки відсутність згадки про Статут ООН розглядається як підтвердження стратегії Москви.

Речник FDFA зазначив, що на конференції в Бюргенштоку Швейцарія продемонструвала здатність налагоджувати діалог між глобальною Північчю та Півднем. Швейцарія підтримує принцип шляху до миру, який базується на конкретних пропозиціях.

Бідо також повідомив, що Канада, прем'єр-міністр якої Джастін Трюдо був присутній на саміті в Швейцарії у червні, проведе наступну конференцію в Оттаві у жовтні. Зустріч буде присвячена гуманітарним питанням, таким як полонені, викрадення дітей, депортація цивільного населення та дотримання Женевських конвенцій.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader