ВЛК більше не для всіх: хто може не проходити медкомісію
ВЛК більше не для всіх: хто може не проходити медкомісію

ВЛК більше не для всіх: хто може не проходити медкомісію

Згідно з українським законодавством, всі військовозобов’язані громадяни повинні проходити військово-лікарську комісію (ВЛК) для визначення їхньої придатності до служби. Проте нещодавня постанова Кабінету Міністрів №675 внесла зміни, які звільняють деякі категорії громадян від цього обов'язку.

ВЛК. Фото: скрін youtube

Зокрема, до тих, хто не зобов'язаний проходити ВЛК, належать:

  1. Чоловіки віком від 18 до 25 років, які не проходили строкову службу та не закінчили військову кафедру. Вони підлягають медогляду лише за умови добровільного вступу на військову службу.
  2. Особи, які мають броню через роботу в ключових сферах економіки або оборони, також не проходять медкомісію.
  3. Громадяни, виключені з військового обліку через досягнення граничного віку, стан здоров’я або судимість за тяжкі злочини. Однак молоді люди, які стають на військовий облік у 17 років, повинні пройти ВЛК.

Крім того, не потрібно оновлювати військово-облікові дані особам, які:

ВЛК. Фото: Youtube

  • не є громадянами України;
  • мають статус "непридатний до військової служби" за рішенням ВЛК;
  • не досягли граничного віку для перебування в запасі;
  • не досягли повноліття;
  • старші 60 років.

Чоловіки, які були зняті з військового обліку, також звільнені від звернення до ТЦК, якщо мають документ, що підтверджує цей статус. Якщо такого документа немає, потрібно звернутися до ТЦК для його отримання, інакше можуть вручити повістку для явки до центру.

ВЛК, скріншот: YouTube

Також варто зазначити, що особи, виключені з обліку до 18 травня 2024 року, повинні повторно уточнити свої дані, якщо з того часу інформація не оновлювалася.

Військовослужбовці, які вже на обліку, не зобов’язані оновлювати свої дані. Жінки, крім тих, хто має медичні або фармацевтичні спеціальності, також не потребують оновлення інформації.

Крім того, Знай.ua повідомляв, штраф за непроходження ВЛК: адвокат пояснив, у яких випадках можна не платити

Джерело матеріала
loader
loader