Борщ у шоколаді: незвичайний делікатес почали випускати у Таїланді
Борщ у шоколаді: незвичайний делікатес почали випускати у Таїланді

Борщ у шоколаді: незвичайний делікатес почали випускати у Таїланді

У складі - какао-боби, цукор і сушені овочі зі спеціями

І як основна страва, і як перекус, і як десерт. Усе це про… борщ. Українські кулінари створили чимало страв, які, на перший погляд, не мають нічого спільного з борщиком. Але на смак – саме він! Про те, з чого готують шоколад «Борщ», а також про морозиво і чипси зі смаком улюбленої українцями першої страви – у матеріалі Коротко про.

Смак чорносливу, хліба і овочів

Українець Руслан Щербан, засновник «Samui Chocolate», знає про шоколад усе. Фото: ФБ Samui Chocolate

Українець Руслан Щербан, засновник «Samui Chocolate», знає про шоколад усе. Фото: ФБ Samui Chocolate

Какао-боби, тростинний цукор, а ще сушені буряк, морква, цибуля, кріп, томати, капуста, селера, солодкий перець. Це інгредієнти не якогось екзотичного рагу або чаю, а крафтового шоколаду з милозвучною кожному українцю назвою «Борщ». І створили такі ласощі на далекому від України острові Самуї, що у Таїланді. Саме там 6 років тому українець Руслан Щербан заснував шоколадний бренд Samui Chocolate.

Компанія-виробник солодощів достатньо відома на острові Самуї. За роки існування тамтешні кондитери виготовили кілька тисяч веганських шоколадних плиток. Тобто у складі шоколадки лише какао-боби, цукор та натуральні додатки. А ще у Samui Chocolate пишаються своєю технологією виробництва шоколаду. Це процес Bean to bar (з англійської «Від какао-боба до шоколадної плитки»): тобто весь процес виготовлення шоколаду проходить в рамках однієї мануфактури.

Та повернімося до борщу. Ідея створити шоколад з таким смаком виникла після запрошення українських шоколатьє з таїландською пропискою на місцевий ярмарок.

- Минулого року Samui Chocolate запросили на різдвяний благодійний ярмарок у Бангкоку, метою якого було привернути увагу тайської (і не тільки) спільноти до України та показати, яка цікава та надзвичайна українська культура, - розповіли Коротко про у компанії Samui Chocolate . - І саме тому ми вирішили зробити серію шоколаду Іnspired by Ukraine, щоб люди, які завітали на ярмарок, могли дізнатися більше про смаки, які знайомі українцям з дитинства. Перша асоціація з українськими смаками  - звичайно ж «Борщ».

А взагалі проукраїнська серія шоколаду має ще 4 смаки: м'ята-чебрець, сіль, чорнослив-волоський горіх, насіння (з льону, гарбузовими та соняшниковими зернятами).

Вперше шоколад «Борщ» презентували на благодійному ярмарку у Бангкоку (Таїланд). Фото: ФБ Samui Chocolate

У компанії кажуть, що шоколадний «Борщ» сподобався усім, хто тоді завітав на захід. Та більш цінне те, що чимало гостей дізналися про маленьку, але важливу частину української культури - і саме про наш борщ.

Шоколад зі смаком борщу, м’яко кажучи, незвичний. Це не ті ласощі, які можна їсти кожного дня до чаю. «Борщ» має цікавий запах суміші какао-бобів і сухих овочів. А от яскравий аромат кропу майже не відчувається, ледь-ледь помітний. Шоколад веганський, тобто і без м’яса.

- У складі шоколаду «Борщ» – 75% темний шоколад, - хваляться у компанії. - Какао-боби з південної провінції Nakhon Si Thammarat, спеціально підібрані та обсмажені так, щоб розкрити смакові ноти чорносливу та хліба.

Із сушеними овочами створюють ідеальний тандем. Хоча такий багатий смак незвичний для більшості людей.

- Деяких навіть лякає таке поєднання інгредієнтів, - усміхаються у  Samui Chocolate. - Все-таки це не масмаркет. Це крафтовий продукт. А дехто, навпаки, хоче спробувати щось таке особливе.

Шоколад зі смаком борщу, м’яко кажучи, незвичний. Це не ті ласощі, які можна їсти кожного дня до чаю замість плитки молочного. Фото: ФБ Samui Chocolate

До речі

Морозиво на смак - як борщ

І не лише морозиво. Виявляється, є незвичні страви зі смаком борщу. Наприклад, круасани. Так, мережа закладів Lviv Croissants спільно з шеф-кухарем Євгеном Клопотенком створили круасан "Борщ": свіжоспечений зерновий круасан, у якому начинка - свинина у томатно-сливовому соусі з овочами, копченою грушею. Усе це щедро приправлене сметаною із зеленню і часником. Вартість? Як за порцію борщику – від 100 грн.

Нагадують смак борщу і чипси Chazz. До висушених картопляних слайсів додали сушений борщовий набір та ароматизатори. Продукт хоч і не для фанатів здорового харчування, але ж який смачний! Пачка таких чипсів – від 40 грн.

А як щодо морозива зі смаком борщу? Майстерня морозива «Файні Льоди» спільно з тим же популяризатором нашого борщика, Євгеном Клопотенком створили оригінальний десерт.

Буряково-червоне морозиво дійсно на смак - як борщ. У його складі: томати, цибуля, буряк, картопля, морква, сіль і перець. Пятдесятиграмова кулька такого морозива у мережі закладів «Файні Льоди» коштувала 60 грн. На смак… ну ті, хто куштував, не у захваті. Зараз в асортименті «Файних…» саме цього смаку немає, але свою роботу він виконав:  увесь виторг за морозиво зі смаком борщу передали на закупівлю FPV-дронів для певної бригади.

А це круасан «Борщ». Усі, хто куштував, повертаються за ще однією порцією. Фото: ФБ Oleksandr Elvz Lopata

Джерело матеріала
loader
loader