Київські острови Труханів і Венеціанський визнані прибережною захисною смугою під охороною
Київські острови Труханів і Венеціанський визнані прибережною захисною смугою під охороною

Київські острови Труханів і Венеціанський визнані прибережною захисною смугою під охороною

Київські острови Труханів і Венеціанський визнані прибережною захисною смугою під охороною

Відтепер територія островів має суворий режим обмеження господарської діяльності та є землями рекреаційної зони

Зусиллями Спеціалізованої екологічної прокуратури скасовано неправомірно встановлені водоохоронні зони і стометрові прибережні захисні смуги на островах Труханів і Венеціанський у Києві.

Про це повідомив Офіс генерального прокурора у Телеграмі.

Відтепер уся територія островів є прибережною захисною смугою, яка має суворий режим обмеження господарської діяльності та є землями рекреаційної зони. 

Господарський суд Києва задовольнив позов екологічних прокурорів. Судове рішення залишено без змін Північним апеляційним господарським судом та Верховним Судом.

Суди погодилися з доводами прокурорів про те, що відповідно до норм земельного і водного законодавства має охоронятися уся територія островів Труханів та Венеціанський.

Встановлення водоохоронної зони штучно спрощувало охоронний режим території водних об’єктів, зокрема передбачало можливість капітальної забудови. А стометрова прибережна захисна смуга створювала хибне уявлення про відсутність цього охоронного статусу на іншій території.

Для поновлення інтересів держави, унеможливлення забудови й іншого незаконного використання островів наразі забезпечено виконання судових рішень. Держгеокадастр України вилучив відповідні записи з Державного земельного кадастру.

У 2019 році було ухвалене рішення про створення на Трухановому острові Ландшафтного заказника без вилучення земель у землекористувачів. Вважалося, що це рішення унеможливить використання території острову для забудови та меліорації, допоможе зберегти цінні природні комплекси та представників острівної флори і фауни. Але і донині там є купа незаконних забудов, яких позбавитися дуже важко. Така сама ситуація на Венеціанському острові. Кияни воліють, щоб територія улюблених місць відпочинку належала громаді, але незаконні договори оренди, які були укладені у різні роки, скасовуються повільно і не завжди. Це дуже перспективні місця для інвестицій, тож, не дивно, що є так багато охочих прибрати їх до рук.

На території, яка входить до заповідної зони, зокрема, Труханова острова, розташовані 14 озер, листяний ліс, значне угруповання рідкісних видів рослин і тварин, які внесені до Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування у Європі від 19 вересня 1979 року, Європейського Червоного списку, Червоної книги України та інших актів законодавства. 

Джерело матеріала
loader