100-річний експрезидент США розповів, за кого голосуватиме на виборах
100-річний експрезидент США розповів, за кого голосуватиме на виборах

100-річний експрезидент США розповів, за кого голосуватиме на виборах

Джиммі Картер м перший президент в історії США, який досяг віку 100 років і рекордсмен перебування у статусі екс-президента США.

39-й президент Сполучених Штатів Америки, 100-річний Джиммі Картер заявив, що хоче дожити до президентських виборів у листопаді, щоб проголосувати за Камалу Гарріс.

Про це пише NTV.

Джиммі Картера у Штатах довгий час висміювали. 39-й президент США був при владі лише чотирирічний термін. Тепер, у статусі "екса" і першого президента в історії США, який досяг віку 100 років, Картер отримує значно більше визнання.

Наразі Джиммі Картер тяжко хворий, але він сповнений рішучості віддати свій голос за Камалу Гарріс на президентських виборах, які відбудуться у США 5 листопада.

Його дружина Розалінн, з якою він прожив 77 років, померла у віці 96 років у листопаді 2023 року.

Колишнійнайвпливовіший політик західного світу зараз перебуває в хоспісі у своєму рідному місті Плейнс, штат Джорджія.

Але у Джиммі Картера все ще є одна велика мета, яка тримає його в живих. За словами його онука Джейсона Картера, 100-річний чоловік має намір взяти участь у виборах президента США 5 листопада і віддати свій голос за кандидата від своєї Демократичної партії Камалу Гарріс.

Озираючись назад, критики назвали коротку епоху правління 39-го президента США невдалою.

Але це не завадило Картеру залишатися політично активним після катастрофи на виборах. На момент відходу з Білого дому йому було лише 56 років. Політик присвятив себе головній темі, на яку він також читав лекції під час свого президентства – правам людини. Він заснував Центр Картера з прав людини та був посередником у міжнародних конфліктах. У 1994 році він активно діяв на Гаїті та в Боснії та Герцеговині. Через вісім років Картер відвідав Кубу і поговорив з лідером Фіделем Кастро. У 2010 році він домігся звільнення в Північній Кореї американського громадянина, засудженого до восьми років примусових робіт. Основним моментом політичної діяльності Картера стала Нобелівська премія миру, яку він отримав у 2002 році за посередницькі зусилля та захист прав людини.

Прихильники та критики вважають, що Картер став відомим лише після свого президентства. Так невдалий президент став успішним і шанованим екс-президентом.

Джерело матеріала
loader