Хто кому має дати дорогу: цікава задача з ПДР для водіїв
Хто кому має дати дорогу: цікава задача з ПДР для водіїв

Хто кому має дати дорогу: цікава задача з ПДР для водіїв

Задачі з ПДР допомагають покращити знання та вміння водіїв.

Усім водіям варто покращувати свої знання з ПДР. Зокрема, це можна зробити за допомогою цікавих тестів.

Автор YouTube каналу "За!Правилами" поділився однією із задач ПДР. Вам потрібно добре розглянути картинку та відповісти, в якому порядку транспортні засоби проїдуть цю ділянку дороги?

Задача з ПДР / фото: youtube.com/@zapravilami

Варіанти відповіді:

  1. Синій автомобіль, червоний, автобус.
  2. Автобус, синій автомобіль, червоний.
  3. Автобус, червоний автомобіль, синій.
  4. Червоний автомобіль, синій, автобус.
  5. Синій автомобіль, автобус, червоний.
  6. Червоний автомобіль, автобус, синій.

Розбір задачі

Розпочнемо з автобуса. Він починає рух із зупинки, розташованої у виїзній кишені, що позначено знаком 5.45.1 (пункт зупинки автобуса).

Хто кому має дати дорогу: цікава задача з ПДР для водіїв
Знак 5.45.1 / фото: vodiy.ua

Попереду, вже після зупинки, ми бачимо білий автомобіль, який зупинився і змушує інші транспортні засоби виконувати об’їзд. Це важливо, тому що згідно з пунктом 17.4, у населених пунктах, наближаючись до автобуса, мікроатобуса або тролейбуса, що розпочинає рух від позначеної зупинки, розташованої в кишені, водії інших транспортних засобів зобовʼязані зменшити швидкість, а в разі потреби зупинитися, щоб дати можливість маршрутному траспортному засобу розпочати рух.

Виходить, що водій синього автомобіля повинен дати дорогу автобусу, як і червоному авто, бо водій має намір змінити смугу руху. Згідно з пунктом 10.3, у разі перестроювання водій повинен дати дорогу транспортним засобам, що рухаються в попутному напрямку по тій смузі, на яку він має намір перелаштуватися. Тому він проїде дану ділянку останнім.

Тепер залишилось розібратись з автобусом та червоним авто. Водій білого авто зупинився з порушенням ПДР, адже забороняється зупинятись ближче, ніж за 30 метрів від посадкових майданчиків для зупинки маршрутних транспортних засобів.

Ми бачимо, що водій автобуса виїжджає з пункту зупинки, проїжджає декілька метрів і тоді об’їжджає біле авто, перелаштовуючись на смугу, якою їде червоний автомобіль. Тому тут знову вступає у дії той самий пункт 10.3.

Виходить, що правильна відповідь – 6.

Цікава задача з ПДР – відео:

Що відомо про YouTube канал "За!Правилами"?

YouTube канал "За!Правилами" - це україномовний канал, який розповідає про ПДР. У відео автор розбирає цікаві ситуації за кермом та нагадує правила дорожнього руху, розв'язуючи різні задачки з цієї теми. На даний канал вже підписалось понад 49 тисяч користувачів, йдеться в описі каналу.

Читайте також:

Джерело матеріала
loader
loader